Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Október 24. 09:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Vizsgálja a vendéglátóhelyek italbeszerzéseit a GVH

Vizsgálja a vendéglátóhelyek italbeszerzéseit a GVH

Kötelező adatszolgáltatáson alapuló vizsgálat alá veti a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a vendéglátóhelyek italbeszerzéseit - közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön.

Az ellenőrzés az alkoholmentes és az alkoholos italokra egyaránt kiterjed. A GVH a közlemény szerint feltárja a beszállítók és a vendéglátók közötti üzleti kapcsolatok kereteit, feltételrendszerét, az italforgalmazás jellemzőit, üzleti gyakorlatait, valamint ezek hatását az árakra és a fogyasztói jólétre.

A hivatal tudomása szerint a vendáglátásban elterjedt megállapodások a beszállítói kör korlátozását ösztönzik, nehezítve a versenytársak piacra jutását. Ez a gyakorlat szűkebb kínálathoz, és magasabb árakhoz vezet, ezért károsítja a vendégeket - olvasható a közleményben. A vizsgálat indoklásához hozzátették, hogy kifogásolt megállapodások jellemzően a tőkeerős beszállítóknak kedveznek, és háttérbe szorítják a kisebb magyar vállalkozásokat. Nem járnak jól a vendéglátók sem, mert a beszerzési lehetőségek szűkülésével kiszolgáltatottabbak lesznek. A GVH korábban már vizsgálódott a sörpiacon, jelenleg pedig az üdítők és más italtermékek piacát ellenőrzik erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt. Amennyiben a beszerzések kapcsán piaci torzulásokat tárnak fel, akkor emiatt is versenyfelügyeleti eljárás kezdődhet - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről