Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Július 30. 07:13, kedd | Belföld
Forrás: mti

Végéhez közeledik az őszi búza betakarítása

Végéhez közeledik az őszi búza betakarítása

Az őszi búza 90 százalékának betakarítása már megtörtént, a termésátlag országosan 5,25 tonna körül alakul hektáronként - közölte az Agárminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Szeged-Szőregen.

Farkas Sándor a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program egyik gyűjtőpontján tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az összes nyári aratású szántóföldi növény termőterülete idén 1,66 millió hektár, 4,7 százalékkal kisebb mint tavaly, a várható termés 2,773 millió tonna, ami a belföldi igényeket bőségesen kielégíti és komoly mennyiség juthat exportra is.

Az őszi árpa termőterülete 218 ezer hektár volt, a betakarítás a napokban befejeződött, a termésátlag 5,49 tonna hektáronként. Az őszi búza termőterülete 952 ezer hektár, a termésátlag országosan 5,25 tonna hektáronként, Csongrád megyében ennél kevesebb csupán 4,5 tonna. A learatott búza fehérje- és sikértartalma kimagaslóan jó, ugyanakkor a csapadékos időjárás következtében egyes táblákon és bizonyos fajtáknál gombafertőzések jelentkeztek - tudatta az államtitkár.

Az őszi káposztarepce jelentős részét is betakarították a gazdák, 2,95 tonnás hektáronkénti termésátlagot értek el. A fehérjealapú takarmányozásban és az étkezésben is fontos magborsó betakarítása is a végéhez közeledik a termésátlag 2,54 tonna hektáronként. A tritikálé 80 százalékát is learatták már 4 tonna/hektár termésátlagot elérve, a gombabetegségekre érzékeny növénynél azonban minőségi problémák jelentkezhetnek - közölte Farkas Sándor.

Az államtitkár kifejtette, a felvásárlási árakat nem lehet függetleníteni a világpiactól. A támogatásokat is figyelembe véve őszi kalászosok esetén 320-330 ezer forintos hektáronkénti árbevételt lehet elérni, ezért minden gazdának ennek figyelembevételével kell kiválasztani az alkalmazott termesztéstechnológiát - hangsúlyozta a politikus.

Farkas Sándor kitért rá, a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programot 2019-ben minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva szervezi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Tavaly 5019-en ajánlottak föl búzát, közülük 263-an Csongrád megyéből.

Idén Csongrád megyében a szőregi mellett hét gyűjtőponton várják a gazdák adományait - mondta az államtitkár.

Szabó Károly, a térség falugazdásza közölte, a térség 12 településének 41 gazdája 25 mázsa búzát ajánlott föl.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.