Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Augusztus 05. 13:10, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Luhanszk a humanitárius katasztrófa szélén: se áram, se víz, élelmiszer- és gyógyszerhiány

Ukrán válság - Luhanszk a humanitárius katasztrófa szélén: se áram, se víz, élelmiszer- és gyógyszerhiány

A harcok sújtotta kelet-ukrajnai Luhanszk városa a humanitárius katasztrófa szélére sodródott: napok óta nincs áram és vezetékes víz a megyeközpont jelentős részében, szünetel a szemétszállítás, nem működnek sem a vezetékes, sem a mobiltelefonok, az internet sem érhető el.

A városi tanács keddi közlése szerint több kerületben már egy hete nincs áram. Az áramszünet miatt a vízszivattyúk sem működnek, így több kerületben nincs vezetékes víz sem. A rendkívül feszült helyzetben klórt sem szállítanak egy ideje Luhanszkba, így a csapvíz egyre szennyezettebbé válik, fogyasztása egyre veszélyesebb a lakosok egészségére.
A sérült áramelosztókat és vezetékeket a szakemberek az ukrán fegyveres erők és a szeparatisták között szűnni nem akaró harcok miatt nem tudják megközelíteni, hogy kijavítsák a meghibásodásokat. Ráadásul alkatrészekre, új berendezésekre és a szerelésekhez szükséges eszközökre lenne szükségük a város életét leginkább nehezítő áramhiány megszüntetése érdekében, ezeknek a városba szállítása azonban a harcok miatt lehetetlen.
A luhanszki városvezetés a legalapvetőbb kommunális szolgáltatások biztosítására sem képes. Megsérültek a szemétszállító járművek, emiatt szünetel a szemétszállítás is a nyári hőségben, ami ökológiai katasztrófával fenyeget.
A városi tanács közlése szerint a csaknem félmilliós nagyváros lakóinak több mint fele, mintegy 250 ezren - főként idősek és kisgyermekes családok - nem tudják elhagyni a települést, mert vagy nincs rá pénzük, vagy nincs hová menniük. Kénytelenek ezért az állandó fegyveres összetűzések közepette a városban maradni, ahol a boltokban már fogytán vannak az élelmiszerkészletek. Súlyos gondot jelent a gyógyszerhiány és az, hogy már csak kevés patika működik a városban.
A harcok miatt megsérült civil lakosokat ellátó négy kórház épülete részben beomlott, három rendelőintézetben is súlyos károk keletkeztek.
A kijevi kormány az előző napon felszólította a keleti országrész lakosságát, hogy hagyja el a szakadárok kezén lévő településeket. Hétfőn a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet parancsnoksága humanitárius folyosókat jelölt ki, ezeken az útvonalakon a civil lakosok elhagyhatják a harcok sújtotta Donyeck, Horlivka és Luhanszk településeket. Felszólította a szeparatistákat, hogy szüntessék be a tüzet a kijelölt útvonalon.
"A nemzetközi jog szerint a harci cselekmények övezetében humanitárius folyosót kell nyitni, amelyen a civilek biztonságos helyre menekülhetnek" - magyarázta a terrorellenes művelet sajtóosztálya.
A folyosó mindkét oldalán 200-200 méter szélességben be kell szüntetni a harci cselekményeket minden nap 10.00 és 14.00 óra között.
"Azok, akik megsértik a polgári személyekkel kapcsolatos nemzetközi jogi normákat, háborús bűnösöknek tekintendők" - szögezte le közleményében a terrorellenes művelet parancsnoksága.

Címkék: Ukrajna-konfiktus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése