Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2022. Június 05. 21:53, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI-foto pixabay

Ukrán sajtóértesülés: a harcokban meghalt egy orosz tábornok

Ukrán sajtóértesülés: a harcokban meghalt egy orosz tábornok

Életét vesztette Roman Kutuzov, az orosz hadsereg vezérőrnagya a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében - közölte vasárnap este az ukrán Szabadság Rádió orosz Telegram-csatornákon megjelent értesülésre hivatkozva.

A híradások szerint a tábornok Mikolajivka faluban esett el. Idézve az orosz forrásokat, az ukrán portál azt állította, hogy Kutuzov már a negyedik orosz tábornok, aki meghalt a háborúban. A Szabadság Rádió szerint korábban ukrán híradások is beszámoltak a tábornok haláláról.
A Meduza című, Rigában szerkesztett orosz ellenzéki hírportál azt írta, hogy Kutuzov haláláról az orosz állami média egyik tudósítója, Alekszandr Szladkov adott hírt.
Szerjih Hajdaj, Luhanszk megyei kormányzó a Szuszpilne hírportálnak adott interjújában azt fejtegette, hogy a régióban katonai stratégiai szempontból Szeverodoneck nem is olyan fontos, mint Liszicsanszk. Meggyőződését fejezte ki, hogy Szeverodoneckből az ukrán hadsereg képes lesz kiűzni az orosz erőket. A városnak a kormányzó szerint politikai szempontból van jelentősége, hiszen ez a megye közigazgatási központja azóta, hogy Luhanszkot 2014-ben elfoglalták a Moszkva által támogatott szakadárok.
Liszicsanszk viszont - amelyet szintén hevesen ostromol az orosz hadsereg - fekvése miatt katonai szempontból fontosabb, mint Szeverodoneck, mert magasabban fekszik, azaz stratégiailag előnyös helyen - emelte ki a kormányzó.
Anna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint egy vasárnapi tévéműsorban hangsúlyozta, hogy a főváros, Kijev változatlanul az orosz erők fő célja, ezért folyamatosan veszélyben van. "Mindig is őszintén elmondtuk, hogy Kijev állandó veszélyben van" - jelentette ki Maljar. Megerősítette, hogy ennek ellenére az emberek elkezdtek visszatérni a fővárosba. "Mindazonáltal meg kell értenünk, hogy a háború 'forró szakaszban' van, Kijev pedig továbbra is megmaradt az Oroszországi Föderáció fő célpontjának" - állította a védelmi miniszterhelyettes.

Címkék: ukrán háború

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik