Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Július 12. 07:24, szerda | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Többen pert indítottak Donald Trump ellen, mert kitiltotta őket a Twitter-oldaláról

Többen pert indítottak Donald Trump ellen, mert kitiltotta őket a Twitter-oldaláról

Egy szólásszabadságért küzdő csoport pert indított kedden Donald Trump amerikai elnök ellen, mert tagjait az elnök kitiltotta Twitter-oldaláról. A csoporthoz további hét ember csatlakozott.

A perelők azzal vádolják az amerikai elnököt, hogy a tiltással megsértette az amerikai alkotmány első kiegészítését, amely garantálja a szólásszabadság jogát mindenkinek.

A perkérelmet a Columbia Egyetem egyik intézete nyújtotta be New Yorkban, és csatlakozott hozzá hét magánember is. A panaszosok azt nehezményezik, hogy Donald Trump törölte őket a Twitter-oldaláról, majd blokkolta a hozzáférésüket az oldalhoz, mert bíráló megjegyzéseket fűztek az elnök bejegyzéseihez vagy gúnyolódtak az elnökön. A blokkolás következtében a kizártak nemcsak bejegyzéseket nem tehetnek, nem láthatják az elnök és mások ott szereplő bejegyzéseit sem.

Az egyik New York-i szövetségi bírósághoz benyújtott perkérelem szerint Donald Trump lépése alkotmányellenes, mert a kritika elfojtásával akadályozza a szólásszabadság érvényesülését. A pert indítók érvelése szerint, mivel az elnök gyakran a Twitteren tesz politikai nyilatkozatokat, ezért Twitter-oldala nyilvános fórumnak minősül, amelyről nézetei miatt senki sem zárható ki. A múlt hónapban Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője be is jelentette, hogy az elnök Twitter-bejegyzései hivatalos állásfoglalásoknak minősülnek.

A perben alperesként Donald Trump mellett Sean Spicert és Dan Scavinót, a Fehér Ház közösségi médiával foglalkozó igazgatóját jelölték meg. A felperesek a Twitter-oldal blokkolásának feloldását kérik a bíróságtól, valamint annak elrendelését, hogy az elnöknek kötelező legyen mindenki számára hozzáférést biztosítania a Twitteréhez.

A pert indító Columbia Egyetem Knight Intézete - amely szépirodalommal és írói kurzusokkal foglalkozik - korábban Donald Trumphoz küldött levélben jelezte, hogy amennyiben továbbra is tiltja a hozzáférést a Twitteréhez, az intézet munkatársai jogi úton, perrel szereznek elégtételt maguknak.

"Mindenkinek, akinek életbevágóan fontos a demokrácia ügye, joga van hozzáférni az elnök Twitter-bejegyzéseihez" - írta közleményében Joe Papp újságíró és blogger, az egyetemi intézet keresetéhez csatlakozó hét egyéni pereskedő egyike. Papp leszögezte, hogy ő maga több mint tíz éve republikánus párti, és a pert nem politikai okokból indította, hanem mert "nagyon kényelmetlenül érzi magát a tiltás miatt".

A kitiltottak között vannak újságírók, szociológusok, politikai aktivisták, dalszerzők, vagy például Philip Cohen, a Marylandi Egyetem professzora, aki egy alkalommal azt írta Trump Twitter-oldalára, hogy az elnök "korrupt, hozzá nem értő önkényúr".

Címkék: donald trump, per, twitter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése