Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2011. December 25. 07:55, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Több tízezer ember előtt követelte az új választások kiírását

Több tízezer ember előtt követelte az új választások kiírását

Új parlamenti választások kiírását követelte Alekszej Kudrin volt orosz pénzügyminiszter a Moszkva belvárosában szombaton összegyűlt tüntetők előtt.

A rendőrség becslése szerint mintegy huszonnyolcezren vesznek részt a Szaharov sugárúton zajló megmozduláson. Az ellenzék úgy véli, hogy tömeges csalások történtek a december 4-én megtartott választásokon.

Kudrin, aki tíz évig vezette a pénzügyminisztériumot, s szeptemberben menesztették a tárca éléről, a demonstráción elhangzott beszédében azt hangoztatta, hogy előre hozott választásokat kell tartani az országban, új választási törvényeket kell elfogadni, és bíróság elé állítani a történtek felelőseit.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin népszerűsége az idei mélypontját érte el a VCIOM orosz közvélemény-kutató intézet pénteken közzétett felmérésének adatai szerint. A december 4-i választások és a szavazási visszaélések miatti több tízezres tiltakozó akciók után először készített közvélemény-kutatást az intézet. Az adatok szerint a 12 éve a hatalomban lévő, jelenleg kormányfői posztot betöltő politikus tevékenységével a megkérdezettek csupán 51 százaléka elégedett. Az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) munkatársai december 10-én és 11-én 46 megye 138 településén, 1600 személyt kérdeztek meg.

Az MNO korábban arról számolt be, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök átfogó oroszországi politikai reformokat javasolt, és azt mondta, visszaállítaná a régiók kormányzóinak közvetlen választási rendszerét, amelyet Vlagyimir Putyin kormányfő, akkori orosz elnök törölt el 2004-ben, és a Kremlre bízta kiválasztásukat. – Hallom azokat, akik változásról beszélnek, és megértem őket – hangsúlyozta Medvegyev. – Minden aktív állampolgárnak meg kell adnunk az esélyt, hogy részt vehessen a politikai életben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén