Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. December 28. 16:14, csütörtök | Helyi
Forrás: feol.hu

Szilveszterkor is fontos a biztonság!

Szilveszterkor is fontos a biztonság!

Az év utolsó napján az emberek többsége ünnepel, és látványos tűzijátékkal búcsúztatja az évet, ez azonban veszélyes is lehet, súlyos sérüléseket és tüzet okozhat.

A biztonságos szórakozás érdekében be kell tartani a pirotechnikai termékekre vonatkozó szabályokat. A tűzijátékok biztonságos felhasználásáról tartott közös sajtótájékoztatót a katasztrófavédelem, a rendőrség, az Országos Mentőszolgálat és a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata december 27-én Budapesten – írja a katasztrofavedelem.hu.

„Aki tavaly is a szabályoknak megfelelően használta a pirotechnikai termékeket, annak semmit nem kell máshogy csinálnia” – így fogalmazott Cserényi József rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Főosztályának szakembere, felhívva a figyelmet arra, hogy a pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatos előírások nem változtak. Az Európai Unió területén mindenhol négy pirotechnikai osztályba sorolják a tűzijátékokat. Az első kategóriába tartozó eszközök nagyon csekély veszélyt jelentenek környezetükre, 14 évnél idősebbek bármikor használhatják őket. Ilyenek például a tortatűzijátékok. A második pirotechnikai osztályba sorolt eszközök csekély veszélyt jelentenek, azokat16 évnél idősebbek használhatják. A harmadik csoportba azokat a tűzijátékokat sorolták, amelyeket december 28. és 31. között vásárolhatnak meg a 18 évnél idősebbek, és december 31-én 18 órától másnap reggel 6 óráig használhatják fel. A fel nem használt pirotechnikai eszközöket január 5-ig le kell adni a vásárlás helyén. A negyedik pirotechnikai osztályba a nagy tűzijátékok tartoznak, amelyeket csak pirotechnikus szakember vásárolhat meg és használhat. Az alezredes elmondta, hogy a rendőrség engedélyezi a tűzijátékokat árusító helyek tevékenységét. Budapesten 70, országosan közel 700 ilyen árusítóhelyet engedélyezett a rendőrség. Kiemelte, petárdázni változatlanul tilos, még szilveszterkor is. A petárda birtoklása is szabálysértésnek minősül, ami akár 150 ezer forintos pénzbüntetést vonhat maga után. Cserényi József elmondta, 2016-ban 280 személy ellen indult ilyen eljárás, 220 embert el is marasztaltak, nekik összesen csaknem ötmillió forintnyi bírságot kellett befizetniük. Idén már eddig 227 személy ellen indult eljárás, közülük 150-et marasztaltak el, összesen több mint 3 millió forint bírságot kell fizetniük. Végezetül az alezredes arra hívta fel a figyelmet, hogy a legális árusítóhelyen vásárolt tűzijátékok mindegyike CE jelzéssel van ellátva, célszerű ezeket keresni.

Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta, hogy a katasztrófavédelem szakhatóságként vesz részt a pirotechnikai termékeket árusító helyek engedélyezésében, ami azt jelenti, hogy az engedélyeket a rendőrség adja ki, ám ehhez szükség van a katasztrófavédelem hozzájárulására. A tábornok arról tájékoztatott, a tűzijátékot árusító helyek esetében a katasztrófavédelem azt vizsgálja, hogy a helyszín biztonsági szempontból alkalmas-e arra, hogy ott tűzijátékokat áruljanak. Az ellenőrzés kitér arra is, hogy az árusok rendelkeznek-e érvényes tűzvédelmi szakvizsgával, az árusítóhelyen megvannak-e az előírt tűzoltókészülékek, rendben vannak-e a tűzvédelmi dokumentumok, illetve azt is, van-e a közelben megfelelő oltóvízforrás. Ellenőrzik, hogy milyen mennyiségben tárolnak tűz- és robbanásveszélyes anyagokat, illetve hogy az árusítóhelyet és környékét ellátták-e a kötelező figyelmeztetésekkel, például dohányozni tilos táblákkal. Mindezek mellett azt is megnézik, hogy az árusítóhely tűzoltógépjárművel megközelíthető-e.

Szilveszter éjjel átlagosan negyven-ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet pirotechnikai eszköz szabálytalan használata okozott. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre repül, vagy szoba ablakán jut be, tüzet okozva ott. Tűzijátékok miatt általában kisebb, egy-két négyzetméteres tüzek keletkeznek, de szinte minden évben van két-három nagyobb, milliós kárt okozó tűzeset is.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója elmondta, hogy szilveszter éjjel körülbelül háromezer helyre riasztják a mentőket, tavaly ezek közül 17-szer tűzijáték okozta balesethez kellett menniük. Hozzátette azt is, négy sérülésből három a fejet, vagy a kezet érinti. Minden évben előfordul súlyosabb, amputálással végződő baleset is, de 2009-ben halálos áldozatot is szedett egy tűzijáték.

dr. Huszák András tűzszerész elmondta, nem cél bárkit is lebeszélni a tűzijátékok használatáról, annál fontosabb azonban a figyelmet felhívni a használati szabályok betartására. Úgy fogalmazott, minimálisra csökkenthető a baleset, tűzeset kialakulásának az esélye azzal, ha legális árusítóhelyen szerezzük be a pirotechnikai terméket és a használati utasításokat betartjuk. A szakember is azt hangsúlyozta, nem szabad tűzijátékot piacon, vagy csomagtartóból vásárolni. A nem ellenőrzött körülmények között előállított, tárolt, vagy szállított termékek ugyanis veszélyesek lehetnek, pára érhette őket és átnedvesedhettek. Az ilyen eszközt még akkor sem szabad használni, ha kiszáradt, hiszen felgyorsul a működésük és balesetveszélyessé válnak. A tűzszerész ismertette, hogy miként kell december 31-ig tárolni a pirotechnikai termékeket: semmiképpen nem szabad tűzveszélyes anyagok közelébe helyezni, és a gyerekektől is gondosan el kell őket zárni. A tűzijátékot a felhasználás során soha ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, épületekre. Még a szabályos használat esetén is előfordulhat, hogy némelyik nem megfelelően működik, ezért úgy kell elhelyezni őket, hogy még hibás működés esetén se okozhassanak kárt. Ne feledkezzünk meg a háziállatokról sem – fejezte be tájékoztatóját Huszák András.

Ha tűz keletkezik, próbáljuk a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani és hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Az alábbi linken elérheti a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos figyelemfelhívó kisfilmünket:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=45” target=„_blank” „ rel=”nofollow„

feol.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.