Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2023. Október 28. 07:49, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Szijjártó: újabb fűtőelem-szállítmány érkezett, továbbra is garantált a paksi atomerőmű működése

Szijjártó: újabb fűtőelem-szállítmány érkezett, továbbra is garantált a paksi atomerőmű működése

Újabb nukleáris fűtőelem-szállítmány érkezett Oroszországból, ezúttal is a déli útvonalon, Bulgárián és Románián keresztül, ez idén már a harmadik szállítmány, így a jövőben is garantált a paksi atomerőmű működése - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország ellátásbiztonságához rendkívüli mértékben járul hozzá a nukleáris energia, a hazánkban megtermelt villamos áram felét Pakson állítják elő, ezzel fedezve az ország teljes felhasználásának mintegy harmadát.

Kiemelte, hogy minél nagyobb az atomenergia részaránya a nemzeti energiamixben, annál nyugodtabb lehet mindenki, hiszen annál inkább lehetséges a függetlenedés a nemzetközi piac "teljesen esztelen" ármozgásaitól.

Ezzel kapcsolatban jó hírnek nevezte, hogy idén harmadszor érkezett nukleáris fűtőelem-szállítmány a paksi atomerőműbe, ezúttal is a déli útvonalon. Tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy a fűtőanyagot Oroszországból a Fekete-tengeren keresztül Bulgáriába szállították, onnan pedig vasúton, Bulgárián és Románián át érkezett meg Magyarországra, meglehetősen szigorú biztonsági előírások közepette.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a fűtőelem immáron Pakson van, s várja a majdani felhasználását.

"A paksi atomerőmű működése szempontjából megnyugtatóan hosszú időre áll már rendelkezésünkre a fűtőanyag a helyszínen" - fogalmazott.

Majd arra is kitért, hogy a fűtőanyag szállítása továbbra is folyamatos lesz a megkötött szerződéseknek megfelelően, garantálva a paksi atomerőmű biztonságos, kiszámítható működését.

A miniszter kiválónak nevezte az együttműködést az orosz partnerekkel, mind a szállított fűtőanyagok minősége, mind a szerződés ütemezése szempontjából.

"És hogyha jól látom, akkor más közép-európai országok is - a komoly nyugati csábítások (.) ellenére - továbbra is szintén az orosz fűtőanyag szállítójával dolgoznak együtt" - mondta.

"Tehát ilyen az élet, s főleg a nukleáris energia, ott nem politikai nyilatkozatokkal lehet működtetni egy atomerőművet, hanem valóságos fűtőelemekkel" - szögezte le. "A nukleáris energia olyan terület, ahol sem a politikának, sem a geopolitikának, sem a szankcióknak semmiféle keresnivalójuk nincsen" - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket