Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 11. 15:12, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Számos újítást és fejlesztést vezetett be az NVI a választásokra

Számos újítást és fejlesztést vezetett be az NVI a választásokra

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) számos olyan újítást és fejlesztést vezetett be, amelyek a választópolgárok, a jelöltek és jelölőszervezetek ügyintézését és tájékoztatását, valamint a választási szervek munkáját könnyítik.

Az NVI hétfőn, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a 2022. évi országgyűlési választást és népszavazást követően összegyűjtötték és az eljárásba beépítették a választási irodák javaslatait. Ezekre a tapasztalatokra, valamint a nemzetközi jó gyakorlatokra figyelemmel készülnek az Európai Parlament tagjai, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi képviselők idei választására.

Az újításokról szólva kiemelték: tavaly december 1-jétől az elektronikus ügyintés megújulásával lehetővé vált, hogy a választópolgárok kérelmük online benyújtása után az esetek többségében már néhány másodpercen belül értesüljenek a kérelmükkel kapcsolatos döntésről. Megújult a Választási Tájékoztató Rendszer (VTR), amely a választások kitűzését követő naptól lesz elérhető a valasztas.hu oldalon. Ezen az oldalon jelenítik meg a választási tájékoztató adatokat és publikálják az eredményeket.

Hozzátették: 2023 decemberétől települési bontásban közzéteszik a választópolgárok számát a valasztas.hu oldalon, az adatok a kitűzésig hetente, azt követően a szavazás napjáig naponta frissülnek.

A jelöltek és jelölőszervezetek számára informatív választási füzet készült, amely a többi között részletes tájékoztatást nyújt a jelöltté válás folyamatáról, a kampányról és az eljárási határidőkről. Első alkalommal készültek oktatófilmek a választási bizottságok tagjainak: a filmek részletesen, gyakorlati példákkal mutatják be a szavazásnapi teendőket és eljárási szabályokat.

Közölték azt is, az NVI az idei választásokra is elkészítette a választópolgároknak szóló tájékoztató videóit, amelyek a választásokkal kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazzák. A videók a közszolgálati csatornákon, valamint interneten is elérhetőek lesznek.

Az idei választások alatt is elérhető lesz a 2022-es országgyűlési választásokkal elindított "KITAJ" (Kit ajánlottam?) elnevezésű szolgáltatás, amelynek segítségével a választópolgárok ellenőrizhetik, melyik jelöltet, jelölő szervezetet támogatták aláírásukkal. A valasztas.hu oldalon a magyar mellett angol, német, francia és spanyol nyelven is hozzáférhetőek a választók számára fontos információk.

Újdonság, hogy a választási értesítők QR-kóddal egészültek ki, ezzel is segítve az elektronikus ügyintés egyszerűbb elérését.

Az NVI emellett átalakította, egyszerűsítette és felhasználóbaráttá tette a magyarorszag.hu internetes oldalon elérhető kérelembeküldő kisalkalmazásait, így egy-egy kérelem benyújtása nem tart tovább 2-3 percnél. Emellett számtalan szoftverfejlesztés és -frissítés mellett kicserélték a választási munkaállomásokat, több, mint ezer új számítógépet és nyomtatót osztottak ki a választási irodáknak.

A Nemzeti Választási Iroda az újítások és a korábban bevált gyakorlatok által kíván széles körű tájékoztatást nyújtani és egyszerűbb ügyintézést biztosítani a választásban részt vevőknek, legyenek akár a választópolgárok, a jelöltek és jelölő szervezetek vagy a választási szervek munkatársai - írták.

Címkék: választás 2024

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.