Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 08. 07:50, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Súlyos vád Nagy-Britannia ellen

Súlyos vád Nagy-Britannia ellen

Az Atlanti-óceán déli részének militarizálásával vádolta meg az argentin elnök kedden Nagy-Britanniát, és közölte:

országa hivatalosan panaszt tesz az ENSZ-nél amiatt, hogy a britek egyik legmodernebb hadihajójuk oda vezénylésével súlyosan veszélyeztetik a térség békéjét.

Egyre nagyobb a feszültség a két ország között a falklandi háború 30. évfordulójának közeledtével. Argentína az év elején ismét megerősítette területi igényét a Falkland-szigetekre, és felszólította a brit kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat a terület hovatartozásáról. Buenos Aires 1982 áprilisában rohanta le a spanyolul Malvin-szigeteknek nevezett szigetcsoportot, ám a 74 napos háborúban alulmaradt a brit haderővel szemben.

A brit sajtó a múlt héten arról számolt be, hogy Argentína nagy valószínűséggel gazdasági blokád alá fogja venni a tőle alig 460 kilométerre lévő, s a britek által 1833 óta uralt szigetcsoportot.

A Brit Földtani Intézet 1993-ban közölte, hogy mintegy 60 milliárd hordó olaj lehet a szigeteket körülvevő tengerfenék alatt. Ezt követően Argentína és Nagy-Britannia 1995-ben megállapodott a part menti természeti kincsek, így az olaj kitermelésének feltételeiben, mindazonáltal 2007-ben Buenos Aires egyoldalúan felmondta az egyezményt.

„Ha természeti kincseinken túl van még valami, amit meg akarunk óvni, az a térség békéje. Argentína egységes abban a törekvésben, hogy diplomáciai és tárgyalásos úton visszakapja a szigeteket. Túl sokat szenvedtünk már az erőszaktól és attól, hogy belerángatnak bennünket mindenféle hadgyakorlatokba és háborúkba. Semmilyen terület nem válhat háborús trófeává” – jelentette ki Cristina Fernández de Kirchner az argentin elnöki palota erkélyén nagy tömeg előtt elmondott és a tévé által közvetített beszédében. Hozzátette, hogy országa panaszát a külügyminisztérium fogja elküldeni az ENSZ Közgyűlésének. Bírálta azt is, hogy a Falkland-szigeteken kezdett katonai szolgálatot Vilmos herceg, a brit uralkodó unokája. „Civilként láttuk volna szívesen, nem katonai egyenruhában” – mondta az elnök a hercegre utalva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése