Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 17. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Stabillá vált a nyugdíjrendszerünk - nem terveznek változásokat

Stabillá vált a nyugdíjrendszerünk - nem terveznek változásokat

Nem terveznek változásokat a nyugdíjrendszerben, mert az átalakításokkal a jelenlegi nyugdíjrendszer kevesebbe kerül, mint két éve, - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Magyar Hírlapnak. Asztalosné Zupcsán Erika közölte, a mai trendek mellett 2030-ban kerül majd annyiba a nyugdíjak kifizetése, amennyibe 2010-ben.

Ha a fenntarthatóságnak ez a folyamata nagyobb gazdasági teljesítménnyel párosul, akkor a demográfiai nehézségeket is lehet ellensúlyozni.

Az elmúlt időszakban jelentős változások történtek a nyugdíjrendszerben. Ezzel kapcsolatban a helyettes államtitkár azt mondta, egy átlátható rendszert hoztak létre, amelynek része a saját jogon szerzett öregségi nyugdíj, a hozzátartozói jogosultság révén kapott özvegyi nyugdíj, illetve az árvaellátás, a nők pedig alanyi jogon negyvenévi jogosultsági idő után nyugdíjba mehetnek. A fontos változások közé sorolja azt is, hogy a gyermekneveléssel töltött idő is beleszámít a szolgálati időbe.

A tavalyi év az aktív időskor és a nemzedékek közötti együttműködés éve volt az Európai Unióban, és az ebből az alkalomból készült statisztikák arra a kérdésre is választ adtak, hogy egy-egy tagállamban meg lehet-e élni a nyugdíjakból. Magyarországon erre a válasz az, hogy igen, hiszen százezer forint az átlagos nyugdíj, az átlagkereset pedig százharminc-száznegyvenezer forint. Ebből az is következik, hogy a szegénységi kockázat elsősorban nem a nyugdíjasokat érinti. Ugyanakkor Magyarországon az elmúlt évtizedekben az volt a tendencia, hogy ha valaki elérte a korhatárt, azonnal elment nyugdíjba. Ezen a téren tehát nem állunk jól, és az átalakítások ezzel is összefüggenek, leginkább persze azzal, hogy a nyugdíjrendszerünk szétdarabolt, bonyolult, szinte követhetetlen és áttekinthetetlen volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár