Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Május 13. 10:55, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Sme: alkoholelvonó kúrára kerülhet Slota

Sme: alkoholelvonó kúrára kerülhet Slota

Pszichiátriai kivizsgálásra küldheti a rendőrség Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt elnökét, akit a múlt héten ittas vezetés miatt tartóztatott le a rendőrség - közölte hétfőn a pozsonyi Sme, amely szerint a magyarellenes kirohanásairól ismert szlovák politikus akár alkoholelvonó kúrára is kerülhet.

A liberális szlovák napilap szerint a rendőrség hamarosan döntést hoz arról, hogy elmeorvosi kivizsgálásra küldi-e Ján Slotát. Ennek során a pszichiáternek arra kellene fényt derítenie, hogy Ján Slota alkoholfüggőségben szenved-e, és ha igen, a hatóságok alkoholelvonó kúrához köthetik a politikus jogosítványának visszaadását.
Ján Slotát csütörtök este állították elő a rendőrök Csacán (Cadca), mert egy közúti ellenőrzés során nem állt meg a hatósági felszólításra, később pedig elutasította az alkoholszondát és a vértesztet is. Mivel a szlovák jogrend az alkoholteszt elutasítását súlyos alkoholos befolyásoltságként kezeli, a - vallomástételt is elutasító, ám már néhány órával később szabadlábra helyezett - politikus ellen függőséget okozó szer hatása alatt elkövetett közveszély okozás miatt indított eljárást.
A 2011 őszétől hatályos jogszabály alapján Ján Slota bírság kiszabása és jogosítványa bevonása mellett közmunkára és/vagy szabadságvesztésre is ítélhető. Ez utóbbi időtartama egy évig terjedhet, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a szlovák bíróságok a paragrafus alapján túlnyomó többségében eltekintenek a letöltendő szabadságvesztés kiszabásától. Míg a törvény életbe lépése óta csaknem 3400 esetben szabtak ki feltételes szabadságvesztést a bíróságok, és alig több mint 330 esetben döntöttek letöltendő mellett.
Az előírások szerint arról, hogy az ittas vezetésen kapott sofőrnek részt kell-e vennie a pszichiátriai vizsgálaton, a rendőrség köteles döntést hozni. Ha ilyen döntés születik, és bebizonyosodik az alkoholfüggőség, a rendőrség a bevont járművezetői jogosítvány visszaadását elvonókúrához köti.
Ján Slotát aznap kapták ittas vezetésen, amikor a Szlovák Nemzeti Párton belüli viszonyok alakulásáról akart beszámolni a sajtónak. Előzőleg, április végén a párt elnöksége kétharmados többséggel kizárta őt az SNS-ből, arra hivatkozva, hogy elnökként nem kezelte kellő gondossággal a szervezet vagyonát.

Címkék: Szlovákia-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.