Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Május 15. 06:12, péntek | Belföld
Forrás: mti

Rendben, biztonságban zajlottak a szakmai érettségik országszerte

Rendben, biztonságban zajlottak a szakmai érettségik országszerte

Rendben, biztonságban zajlottak a szakmai érettségik országszerte. Összesen mintegy ötven szakmai érettségi tantárgyból adhattak számot a tudásukról csütörtökön a diákok.

Emellett elindult már a szakmai vizsgáztatás is, amely szintén az előzetes terveknek megfelelően halad - tájékoztatta Schanda Tamás az MTI-t.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta: a május 4-ével indult időszakban eddig gyakorlati vizsgákat tehettek a tanulók, az írásbelik pedig május 25-én kezdődnek. Szóbelik most a szakképzésben sem lesznek. Az államtitkár kifejtette: mind az egyes intézmények, mind a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal jól áll az ezekre való felkészüléssel. A tételek csomagolása megtörtént, most a futároknak készítik elő, hogy május 19-től át tudják venni azokat - mondta.

Hozzátette: természetesen a fertőzés elleni védekezéshez szükséges eszközöket is biztosítják az oktatóknak és a diákoknak, és a szakképzési centrumok maguk is készítettek maszkokat a vizsgázóknak.

"A körülmények tehát biztonságosak, de amelyik tanuló inkább úgy döntött, hogy elhalasztja a vizsgát, minden negatív következmény nélkül megtehette" - jelentette ki.

Schanda Tamás arról is beszélt, hogy most különösen nagy szükség van a megfelelő szakmai tudással bíró fiatalokra. A magyar gazdaság az elmúlt egy évtizedben kiemelkedő eredményeket tudott felmutatni. "A kormányzati intézkedéseknek és az emberek fegyelmezettségének köszönhetően sikeres volt a járvány elleni védekezés első szakasza, így most szigorú menetrend szerint, fokozatosan újra tudjuk indítani az életet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a veszély elmúlt volna" - közölte.

Az egészség és az élet védelme az első, de közben arra is folyamatosan figyelnünk kell, hogy a gazdaság vissza tudjon erősödni. Ehhez pedig elengedhetetlen a magas színvonalú szakképzés. A rendszer átalakítása - amelynek keretében átlagosan 30 százalékkal nő az oktatók bére, és a tanulók is magas ösztöndíjakhoz juthatnak - tehát aktuálisabb, mint valaha - emelte ki az államtitkár, hozzátéve, hogy ez az egyik kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.