Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 04. 12:29, kedd | Külföld
Forrás: Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti

Építő szellemű párbeszédre szólítja fel az EU Szerbiát és Koszovót

Építő szellemű párbeszédre szólítja fel az EU Szerbiát és Koszovót

Építő szellemű párbeszéd folytatására szólította fel Szerbiát és Koszovót Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, miután kedden Brüsszelben megbeszélést folytatott Ivica Dacic szerb miniszterelnökkel.

Az uniós országok állam-, illetve kormányfői testületének vezetője sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Belgrádnak az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt "látható és fenntartható" javulást kell elérnie Pristinához fűződő viszonyában.
Elégedetten nyugtázta, hogy Szerbia a minap úgy döntött, "lehetővé teszi a hatékony és befogadó regionális együttműködést".
Ezzel arra utalt, hogy a szerb kormány vasárnapi döntése értelmében nem bojkottálják tovább azokat a regionális tanácskozásokat, amelyeken Koszovó is részt vesz.
Szerbia továbbra sem ismeri el a tőle 2008-ban elszakadt Koszovó függetlenségét, de az EU által segített szerb-koszovói tárgyalásokon még idén tavasszal megállapodtak abban, hogy a szerbek hajlandóak lesznek leülni olyan többoldalú tárgyalásokra, ahol a koszovói küldöttség előtt a Koszovó névtábla szerepel.
A kimunkált diplomáciai kompromisszum értelmében a Koszovó szóhoz csillagot kell tenni, utalva egy lábjegyzetre, amely kimondja: e névtábla elhelyezése nem előlegez meg semmilyen állásfoglalást Koszovó jogállását illetően. A kompromisszumot azonban eddig nem tudták élettel megtölteni, mert Belgrád eddig ragaszkodott ahhoz, hogy az értelmező lábjegyzet magán a névtáblán szerepeljen. Most Szerbia beleegyezett abba, hogy magán a névtáblán elég a lábjegyzetre utaló csillag, ha a tanácskozás minden egyes dokumentumában - legalább ott, ahol először említik Koszovót - feltüntetik a lábjegyzetet.
A regionális tanácskozásokon való részvétel kérdésének rendezése azonban önmagában nem elég - hangsúlyozta Van Rompuy. Leszögezte, hogy végre kell hajtani minden eddig született szerb-koszovói megállapodást, különösen azt, amely az észak-koszovói átkelő pontok közös igazgatásáról szól. Könnyíteni kell Észak-Koszovó lakosságának életét - hangsúlyozta az uniós vezető. Észak-Koszovóban a szerbek alkotják a lakosság többségét.
A Herman Van Rompuy mellett szintén nyilatkozatot tevő Ivica Dacic egyfelől ígéretet tett az eddigi megállapodások végrehajtására, másfelől arra, hogy a technikai jellegű és szintű egyeztetések további folytatása mellett Belgrád kész politikai témájú párbeszédet is nyitni Pristinával, az eddiginél magasabb, politikai szinten.
Sajtónyilatkozatában Van Rompuy az uniós integrációs folyamat szempontjából fontosnak nevezte, hogy Szerbia továbbvigye a politikai reformokat - az igazságszolgáltatás átalakítását, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcot, biztosítsa a média szabadságát, védje a kisebbségeket. Emellett javítani kell az országban az üzleti környezetet, ösztönözni kell a beruházásokat és az exportot, enyhíteni kell a munkanélküliséget - tette hozzá, a gazdaságszerkezeti reformok jelentőségéről szólva.
Dacic erre is ígéretet tett, a belső politikai reformok és a piacgazdasági feltételek kiteljesítését helyezte kilátásba. Kérte ugyanakkor, hogy az unió az integrációs folyamat során ne támasszon a korábban megszabott kritériumokon túl újabb és újabb feltételeket, "ne vigye odébb a célszalagot".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.