Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Május 29. 08:59, szerda | Belföld
Forrás: mti/Fotók: MTI/Mohai Balázs

Nyolcezer méteres hegycsúcsok meghódítására indulnak magyar hegymászók

Nyolcezer méteres hegycsúcsok meghódítására indulnak magyar hegymászók

Lengyel Ferenc, Varga Csaba és Héjja Bálint is nyolcezer méteres magas hegycsúcsot akar meghódítani.

A Kalifa Alpin csapat tagjaként Lengyel Ferenc hegymászó a Himalájában található 8027 méteres Sisapangma, Varga Csaba nagyváradi hegymászó pedig a 8080 méter magas Hidden Peak (Gasherbrum I) megmászását tűzte ki célul, míg Héjja Bálint a Pamír-hegységben található Lenin-csúcsra indul sítalpakon az idei évben - jelentették be a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Varga Csaba júniusban kezdi expedícióját, Héjja Bálint Lengyel Ferenccel együtt júliusban indul a Lenin-csúcsra. Ezt követően Lengyel Ferenc augusztusban kezdi a Sisapangma megmászását és a tervek szerint szeptemberben éri el a csúcsot. A hegymászók a nyolcezer méter feletti hegycsúcsokon pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül másznak - hangsúlyozta Bíró Dániel, a Kalifa Magashegyi Expedíciók 2019 kommunikációs menedzsere.

Emlékeztetett arra, hogy Sarhan Omar cégtulajdonos vezetésével februárban alakult meg a Kalifa Alpin csapat, amely az úgynevezett tiszta mászást tűzte ki célul. A megalakulás óta a csapat számos terep-és ultrafutó versenyen, teljesítménytúrán és felkészülési mászáson vett részt. Február végén értek fel a 3798 méteres Grossglockner csúcsára a ritkán mászott északi oldalon, az úgynevezett Theo-Riml-emlékúton keresztül - mondta.

Varga Csaba nagyváradi hegymászó elmondta, hogy eddig hat expedíción vett részt nyolcezres hegyeken, ebből hármat sikerült megmásznia oxigénpalack és serpák nélkül. Idén a 8080 méteres Hidden Peak (Gasherbrum I) elérését tűzte ki célul, a Karakorum-hegyvonulat egyik legmagasabb, a Föld 11. legmagasabb csúcsa a negyedik nyolcezrese lenne. 2013-ban már sikerült feljutnia pótlólagos oxigén nélkül a 8035 méter magas Gasherbrum II-re. "Lépcsőzetesen szeretnék építkezni, ezért is választottam az idén a Hidden Peak (Gasherbrum I) csúcs megmászását, mivel a hegy nagy részét már ismerem" - magyarázta.

Lengyel Ferenc hegymászó idei célja, hogy oxigénpalack nélkül érje el az első nyolcezresét, a világ 14-ik legmagasabb hegycsúcsát, a Himalájában található 8027 méteres Sisapangmát. A hegymászó elmondta, hogy hobbi szinten kezdett el a hegymászással foglalkozni, eddig az Alpok 82, négyezer méter feletti csúcsára jutott fel, és több alkalommal mászott együtt a 2013-ban, a Kancsendzönga megmászása közben elhunyt Erőss Zsolttal, akivel többek között a Kilimandzsáróra jutottak fel együtt. Tavaly pedig a 7134 méter magas Lenin-csúcsra ért fel Kirgizisztánban - tette hozzá.

Mint mondta, elsődleges célja, hogy oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül, a Sisapangma ritkán mászott déli oldalán keresztül jusson fel a hegycsúcsra.

Héjja Bálint idei célkitűzése, hogy sítalpakon jusson el a Pamír-hegységben található 7134 méteres Lenin-csúcsra. Kiemelte, hogy magyar viszonylatban ritkaságnak számít a hétezres síalpinizmus. Magyar részről eddig Wetzl Péter jutott fel hétezres csúcsra sítalpakon, 2004-ben érte el a Kínában található 7546 méter magas Muztág Atát.

Hangsúlyozta: az expedíció során mászótársa a Kalifa Alpin Csapat másik tagja, Lengyel Ferenc lesz, aki 2018-ban már felmászott a Lenin-csúcsra, így helyismeretével sokat tud neki segíteni.

A sajtótájékoztató után a világklasszis lengyel alpinista, Krzysztof Wielicki tart előadást Budapesten, a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban. Wielicki az első ember, akinek sikerült télen megmászni a világ legmagasabb hegyét, a 8848 méteres Mount Everestet honfitársával, Leszek Cichyvel 1980-ban. Ötödikként mászta meg mind a 14 nyolcezrest, az Everest mellett a Kancsendzönga (8586 m) és a Lhoce (8516 m) csúcsát is télen érte el. Több nyolcezrest is új útvonalon, illetve szólóban hódított meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.