Hírek
2013. Február 22. 05:00, péntek |
Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Nem minden antioxidáns gyógyít
Nem minden antioxidáns tartalmú étel csökkenti a stroke és a demencia kialakulásának kockázatát. A nemrég megjelent holland tanulmány nem talált összefüggést a teljes antioxidánsbevitel és az említett agyi megbetegedések kialakulási rizikójának csökkenése között - írja a Fox News.
Az antioxidánsokat úgy tartják számon, mint ami számos egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát csökkenti, ezért sokan esznek például fekete áfonyát vagy étcsokoládét.
Korábbi kutatások kimutatták, hogy a C-vitaminban gazdag étrend csökkenti a stroke, az E-vitamin pedig a demencia kialakulásának kockázatát. Ezek azonban nem tértek ki az antioxidánsokban gazdag étrend egészségügyi hatásaira.
Jelen tanulmányba közel 5500, 55 éves és annál idősebb korú felnőttet vontak be, akiknek a vizsgálat kezdetekor nem volt mentális problémájuk. Táplálkozási szokásukra vonatkozó kérdőívet töltettek ki velük, majd 14 éven keresztül követték őket nyomon.
Étrendjük alapján három csoportba osztották őket: alacsony, közepes és magas antioxidánstartalmú ételeket fogyasztók. A vizsgálat periódusa alatt 600 résztvevőnél alakult ki demencia és ugyanennyien estek át stroke-on. Az eredmények tekintetében azonban nem igazolódtak az antioxidánsok jótékony hatásai. Ez annak is lehet az oka, hogy sokan kávé és tea által viszik be a legtöbb flavonoidot szervezetükbe, ami nem fejt ki kellő védelmet az említett betegségek ellen.