Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nánási Éva: kiszolgáltatott helyzetben a jegyzői jogintézmény

Nánási Éva: kiszolgáltatott helyzetben a jegyzői jogintézmény

Idén a költségvetés elkészítésekor a települések nem tervezhetnek hiánnyal, jelenlegi gazdasági helyzetükben pedig hitelt sem tudnak felvenni. Szoros, fegyelmezett gazdálkodásra van szükség, hiszen a rendszerben kódoltak a társadalmi feszültségek és konfliktusok. A Rádió Orient műsorában Nánási Éva címzetes főjegyző értékelte a jegyzők jövőbeni lehetőségeit - szerinte a jegyzői jogintézmény kiszolgáltatott helyzetbe került, s védelméről mintha a tárcák is elfeledkeztek volna.

Az önkormányzati igazgatás és a központi közigazgatás nem tudja nélkülözni a jegyzőket, a vártnál sokkal nagyobb szükség lesz rájuk – emelte ki a Rádió Orient műsorának elején Nánási Éva címzetes főjegyző. A Jegyzők Országos Szövetségének (JOSZ) elnöke elmondta, az átalakítás eredményeként a jegyző is a képviselő testület szervei közé tartozik, melyet a számtalan együttműködési felület és a végrehajtásban játszott nagy szerep miatt nem lehet nélkülözni.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, a közigazgatás reakcióideje formailag jónak értékelhető. Ennek ellenére mivel a felkészülési idő gyakorlatilag nulla volt, a feladatvégzéssel együtt kezdődik a reakcióidő mérése. „A járási hivatalok átadás-átvételét követően számtalan kérdés tisztázatlanul maradt, emellett a helyi polgármesterek és az államigazgatási hivatalok kapcsolatában is van mit fejleszteni” – emelte ki a problémás elemeket Gödöllő címzetes főjegyzője.

„A jegyzői jogintézmény védelméről mintha elfeledkeztek volna a minisztériumok” – jelentette ki a Rádió Orient vendége. Az elnök hozzátette, a polgármesteri lobbi erősebbnek bizonyult, a jegyzők kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. A jegyzői státuszokat az átalakítás hatásai még mindig érintik: a közös önkormányzatok kialakulása, a járási hivatal személyi állományának feltöltése hatással van jövőjükre. Nánási a jegyzők járási hivatalba kerülésével kapcsolatban kiemelte, 60 kollégája vált hivatalvezetővé. „Ez a jegyzők szakmai kvalitásának elismerése” – hangsúlyozta. Nánási Éva hangsúlyozta, a belső működésben még nincs minden a helyén: vannak súrlódások és bizonytalanságok. „Az idei év fogja eldönteni, hogy jó-e a konstrukció vagy sem” – emelte ki.

Az elnök jogi szempontból sikertörténetként értékelte a köznevelési intézmények állami fenntartásba kerülését. Az alap- és középfokú oktatási intézmények átvétele azonban közel sem problémamentes. Jelenleg zajlik a működtetést vállaló önkormányzatokkal való megállapodás, valamint a működtetési jog tartalmának pontosítása. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a béreken kívül minden költséget az önkormányzatokra hárítana, a települések azonban nem értenek ezzel egyet. Nánási kiemelte, a költségvetés hiányában nehéz ezekről a kérdésekről beszélni.

Az eltérő anyagi körülmények és szokások hatására önkormányzatonként eltérő megoldások fognak születni. Gödöllőn például az ingó- és ingatlanvagyon kezelése és üzemeltetése a polgármesteri hivatal irányításában történik, míg az iskolaigazgatók havi pénzellátmányt kapnak az apróbb napi beszerzésekre – mutatta be a helyi viszonyokat az elnök.

A működtetési modellhez hasonlóan a közétkeztetésben is eltérő megoldások alakulhatnak. A közétkeztetés jogi szempontból a helyén van: az önkormányzatnak kötelezően biztosítania kell a gyermekek számára – emelte ki Nánási. Hozzátette, a költségvetési törvény az állami hozzájárulás mellett a rászoruló gyermekek étkeztetéséhez 102 ezer forintos támogatást ad. A vendég problémás elemként az állami támogatás elégtelenségét emelte ki.

További komoly feszültséget jelent a megyei jogú városok és a kisebb települések állománya bérének eltérése. Az aránytalanságokat a munkakörhöz kapcsolódó illetményi rendszer szüntetheti meg. A közigazgatási rádió vendége elmondta, az új megoldás csak a munkakörök formalizálásának lehetőségével lesz követhető. „Össze kell egyeztetni a jogi dilemmát a változatlan bérek ígérvényével” – hangsúlyozta.

Az önkormányzati feladatfinanszírozásban lakosságszámra és bizonyos feladatokra külön állami hozzájárulást kapnak a települések. A rendszer lényege, hogy fedezze a kötelezően ellátott feladatokat. Ez azonban többnyire nem valósult meg, a jogalkotó helyesen korrigált, rögzítette a hozzájárulás mértékét. Nánási itt kiemelte, a megadott összeg továbbra sincs arányban a szükséges forrás mértékével. A címzetes főjegyző pozitívumként az óvodák működtetéséhez szükséges támogatás megemelését nevezte meg, míg negatívumként a hozzájárulás iparűzési adóhoz való kötését és a pénzek megcímkézését emelte ki.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége az önkormányzati költségvetés elkészítésének folyamatáról is szót ejtett. Kiemelte, az adósságkonszolidációt követően feladatonként le kell mérni és meg kell vizsgálni a források mértékét. Január 1-jétől nem lehet hiánnyal tervezni – ez drasztikus feladat visszavonásokkal járhat. „A település nem tervezhet hiánnyal, hitelt pedig nem tud felvenni. Szoros, fegyelmezett gazdálkodásra van szükség különben a rendszerben kódoltak a társadalmi feszültségek és konfliktusok” – zárta szavait Nánási Éva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk