Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2020. Május 07. 08:07, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nagyszabású műkincscsempész-hálózatot leplezett le az Interpol

Nagyszabású műkincscsempész-hálózatot leplezett le az Interpol

Nagyszabású műkincscsempész-hálózatot leplezett le az Interpol egy 103 országban indított nyomozás keretében: 101 embert vettek őrizetbe és 19 ezer műtárgyat találtak meg - közölte szerdán a nemzetközi rendőri szervezet.

Egyebek mellett olyan numizmatikai tárgyakat, régészeti leleteket, porcelántárgyakat és régi fegyvereket foglaltak le a nyomozók, amelyek háború sújtotta országokban történt fosztogatásokkor tűntek el, vagy pedig régészeti ásatásokról és múzeumokból lopták el őket - olvasható a lyoni székhelyű szervezet közleményében.

A csempészek által használt eszközöket, például fémdetektorokat is találtak a rendőrök.

Az eredetileg Spanyolországban tavaly ősszel indított két párhuzamos akció nyomán lefoglalt tárgyak alapján háromszáz nyomozás indult.

Madridban találtak néhány nagyon ritka prekolumbián tárgyat, amelyekhez törvénytelenül jutottak hozzá a birtoklói, miután régészeti ásatásokat fosztottak ki Kolumbiában, egyebek mellett egy a Tumaco-La Tolita kultúrából származó aranymaszkot, amely a szakértők szerint egyedi darab - olvasható a közleményben.

Az argentin szövetségi rendőrség 2500 régi pénzérmét talált, amely az akció "legjelentősebb fogása volt ebben a kategóriában".

Az afgán vámőrség 971 az afgán kulturális örökséghez tartozó tárgyat foglalt le a kabuli repülőtéren, amelyeket éppen Isztambulba próbáltak kicsempészni.

A lefoglalt tárgyak 28 százalékát az interneten árulták.

"Az internetes törvénytelen árusítás ezen típusú bűncselekménynek az egyik legfőbb területe" - hangsúlyozta Kunio Mikuriya, a Vám Világszervezet (World Customs Organization) főtitkára.

Catherine De Bolle-t, Europol ügyvezető igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy tévedés azt gondolni, hogy elegáns úriemberek glamour tevékenysége a műtárgycsempészet. Olyan bűncselekményekről van szó, amelyeket nemzetközi bűnszövetkezeteket rendelnek meg - mondta a rendőri vezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni