Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 26. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Módosításokat hajtott végre az Alstom a metrószerelvényeken

Módosításokat hajtott végre az Alstom a metrószerelvényeken

A közelmúltban egyes napilapokban félrevezető cikkek jelentek meg az új budapesti metrószerelvények fékrendszerével, valamint a járművek engedélyeztetési eljárásával kapcsolatban.

Mivel ezek a hírek alkalmasak az olvasók félrevezetésére, továbbá negatív kontextusban tüntetik fel a projekt szereplőit, a BKV és az Alstom fontosnak tartja ezen témákkal kapcsolatban a valós tények kifejtését.

Az engedélyeztetési eljárás megindítása előtt, az Alstom fontos módosításokat hajtott végre a metrószerelvényeken. Az Alstom egyebek mellett fizikai változtatást is végzett a fékberendezésen, fejlesztette a fékrendszer rendelkezésre állását, így az üzemi fék áramszünet esetén is üzemképes marad, továbbá biztosította a levegős fék (fő-fék) fölérendeltségét. Beépítette az új menekülőajtókat, biztonságosabbá tette az ajtók működtetését és továbbfejlesztette a fedélzeti eseményrögzítő rendszert.

Mivel a már módosított fékrendszer bizonyos technikai aspektusai továbbra is eltérnek a magyar szabályoktól, az Alstom ezekre derogációt kért a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól. A derogációs kérelem egy megszokott eljárás: a hatályos magyar jogszabály lehetővé teszi, hogy ha a biztonsági szint azonos vagy jobb, mint az Országos Vasúti Szabályzatban előírt, akkor a konkrét műszaki megoldás az ott előírttól eltérjen. Ez jogszabály adta lehetőség, amely minden pályázó számára fennállt és nem jelentett volna kizárást a pályázatból.

Az azonos biztonsági szintet az Alstom két, tekintélyes és független tanúsító szervezettel igazoltatta. A CERTIFER tanúsította, hogy a metrószerelvények fékrendszere megfelel az Európai Unió EN 50126-os számú, biztonságra és megbízhatóságra vonatkozó szabványának, a TÜV SÜD szakvéleménye pedig azt igazolja, hogy szerelvények fékrendszere teljesíti a magyar, Országos Vasúti Szabályzat (OVSZ) II. fejezetében előírt és meghatározott biztonsági szintet.

A BKV nagy felkészültségű, nemzetközileg elismert szakértővel is ellenőrizteti, hogy ezek a tanúsítványok teljeskörűen kitérnek-e a vonatkozó szabványok, előírások minden pontjára. A dokumentációk készítése illetve a módosítások végrehajtása során az Alstom a korábbi eljárásban készült NKH határozatokban szereplő, az elutasítás alapjául szolgáló minden egyes pontot rendez, illetve a jövőben felmerülő követelményeket is teljesíteni kívánja. A BKV természetesen mindenben segíti az NKH munkáját és nem befolyásolja a független hatósági eljárást. A járművek teljesen biztonságosak és nem veszélyeztetik az utasok életét.

A szerződést a BKV azért mondta fel tavaly október 20-án, mert az Alstom nem tudta határidőre megszerezni a 2-es vonalra szánt szerelvények végleges típusengedélyét. A szerződés szerint az Alstom 22 szerelvényt gyárt a 2-es metróra 150 millió euróért és 15 7 automata szerelvényt a 4-es vonalra 114 millió euróért. A módosított szerződés szerint az Alstomnak a szerződés újbóli életbelépésétől (augusztus 15.) számított 300 napon belül meg kell szereznie a végleges típusengedélyt a 2-es metróvonal szerelvényeire, és 330 napon belül le kell szállítania az első szerelvényt Budapestre.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: bkv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: