Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Augusztus 30. 07:19, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

MNB: újra lehet pénzzel fűteni

MNB: újra lehet pénzzel fűteni

A Magyar Nemzeti Bank immár negyedik éve ajánlja fel jótékony célra a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítése során keletkező bankjegybriketteket.

Magas fűtőértéküknek köszönhetően a tömörített pénzkötegek nagy segítséget jelenthetnek a pályázatot megnyerő szervezetek számára.

A jegybank évente 40-50 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítési eljárása során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, így a környezetvédelmi és biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánban elégethetők. Az immár hagyományosnak nevezhető pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, illetve non-profit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik nagymértékű csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettek alkalmazásával kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyagot.

A Magyar Nemzeti Bank a közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezetek számára pályázatot ír ki ezen bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. A pályázatra 2011. szeptember 30-ig lehet jelentkezni; a brikettek ingyenes szállítása előreláthatólag november hó folyamán kezdődik el. A részletes pályázati kiírás a www.mnb.hu honlapon a „A jegybank / A felelős jegybank/ Pályázat karitatív szervezeteknek” menüpontban olvasható.

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt három évben meghirdetett, a brikettek jótékony célra történő hasznosításáról szóló pályázatát igen nagy érdeklődés övezte. A tavaly benyújtott pályázatok közül kikerült három nyertes közhasznú szervezet a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület, a Segítő Kezek Idősek Otthona Gyulai Alapítványa, valamint a Nágocson működő Reménység Gyermeksegély és Rehabilitációs Alapítvány volt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: pályázat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.