Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Szeptember 16. 09:14, péntek | Belföld
Forrás: mti

Minden tizedik fogvatartott embercsempészés miatt kerül börtönbe

Minden tizedik fogvatartott embercsempészés miatt kerül börtönbe

Minden tizedik fogvatartott embercsempészés miatt tölti büntetését a magyar börtönökben - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára péntek reggel az M1 aktuális csatornán abban a műsorban, amelynek témája a hét évvel ezelőtti "röszkei ostrom" volt. Rétvári Bence beszámolt arról is, hogy az embercsempészek a határvadászok közé is megpróbáltak beépülni, de sikerült kiszűrni őket.

Rétvári Bence közölte, hogy idén eddig több mint 1300 embert fogtak el embercsempészés miatt, míg 2015-ben egész évben csak mintegy 1100-at.

Az embercsempészek válogatott módszerekkel próbálják átjuttatni a migránsokat a határon: olykor "terheléses tesztet" hajtanak végre, ami azt jelenti, hogy egyszerre több csoportot indítanak el abban bízva, hogy valamelyik átjut - ismertette az államtitkár.

Hozzátette, hogy az embercsempészek a határvadászok közé is megpróbáltak beépülni, a "saját maffiaszervezetükből egyik-másik tagot rávettek arra, hogy jelentkezzen a határvadász kiképzésre". A Nemzeti Védelmi Szolgálat azonban kiszűrte ezeket az embereket, így el sem kezdhették a képzést - mondta el Rétvári Bence.

Hangsúlyozta: az elmúlt hét évben semmi nem változott, ezért kellett felállítani a határvadász ezredet, amely nemcsak Magyarország, de az Európai Unió déli határát is védi.

Kitért arra is, a közép-európai államok a migrációban veszélyt látnak, míg Nyugat-Európában "mantraszerűen" ismételgetik, hogy be kell fogadni az illegális bevándorlókat. "Mi nem akarjuk Európát megváltoztatni, de mindennek az alapja a tisztelet és a törvényeknek a betartása" - fogalmazott az államtitkár.

Fotó: Illusztráció, forrás: Rendőrség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.