Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. December 21. 16:40, szerda | Belföld
Forrás: mti

Megkapta az engedélyt a negyedik magyar-román gyorsforgalmi útkapcsolat létrehozása

Megkapta az engedélyt a negyedik magyar-román gyorsforgalmi útkapcsolat létrehozása

Megkapta az engedélyt Bukarestben a negyedik gyorsforgalmi útkapcsolat létrehozása Magyarország és Románia között, ami rendkívül fontos, ugyanis az összeköttetés javítása mindenkinek hasznára válik - jelentette be szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági ás Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az idei év utolsó kormányüléséről bejelentkezve arról számolt be, hogy magyar oldalon az M44-est hosszabbítják Békéscsabától az országhatárig, Romániában pedig a már korábban kijelölt határmetszési ponttól Nagyszalontáig vezető gyorsforgalmi út kapcsolódik majd az Arad-Nagyvárad autópályába.

Üdvözölte a román kormány előző napi döntését, és hangsúlyozta, hogy mindent meg fognak tenni a lehető leggyorsabb megvalósítás érdekében.

Kiemelte, hogy a magyar hatóságok már elkészítették a térség fejlesztési tervét, és elmondta, hogy a határellenőrzési infrastruktúrát a román fél építi a saját oldalán, az erről szóló államközi megállapodást valamikor majd tavasszal fogják aláírni.

"Magyarország és Románia fontos partnerei egymásnak minden szempontból, a határátkelés lehetőségének még gyorsabbá, még kulturáltabbá és sűrűbbé tétele mindkét országnak érdeke" - szögezte le.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy 2010-ben egyetlen gyorsforgalmi útkapcsolat sem volt Magyarország és Románia között, mára kettő működik, a harmadik pedig épül csengeri átkelési ponttal, az M49-es út meghosszabbításával, és most jóváhagyták a negyediket is.

Hangsúlyozta, hogy az összeköttetések bővítése jelenleg különösen fontos, miután az Európai Unió egy tagállami vétó következtében, "az idei év egyik legszégyenteljesebb döntésével" ismét elutasította a szomszédos ország felvételét a schengeni övezetbe.

Mint közölte, ez magyar érdek is lett volna, ugyanis tíz olyan határátlépési pont is van, amely kizárólag hétvégén tud nyitva tartani az ellenőrzési infrastruktúra hiányossága miatt, s ezeket csatlakozás esetén korlátlanul megnyithatták volna.

"Ha két ország között az összeköttetések sűrűbbek, akkor az jobb a két országnak, mindkettő profitál belőle" - fogalmazott a miniszter.

Fotó: NIF Zrt.

Címkék: Autópálya, románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.