Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Június 06. 12:24, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Megbírságolta az AXA-t az MNB

Megbírságolta az AXA-t az MNB

Nyilvántartási hiányosságok miatt 22,5 millió forint bírsággal sújtotta az Magyar Nemzeti Bank (MNB) az AXA Biztosító Zrt.-t - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

Az életbiztosítási szerződéseket kezelő adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer hiányosságai és más jogszabálysértések miatt szabta ki az MNB a 20 millió forint felügyeleti és 2,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot, s emellett a biztosító két volt vezető tisztségviselőjét személyes felelősségük miatt 1-1 millió forintra büntette.
A biztosító szeptember végéig köteles kijavítani a megállapított hiányosságokat.
Az MNB átfogó vizsgálata kiterjedt a biztosítónak az időközben visszavont engedélyű Global Life Broker Zrt.(GLB) biztosítási alkusszal folytatott együttműködésére is. Az ellenőrzés megállapította: 2012 végéig lényegében szabályozatlanul és ellenőrizetlenül történhettek manuális módosítások a biztosító rendszereiben.
A közlemény szerint a biztosító informatikai rendszerében kézzel változtatták meg egyes, a GLB által közvetített és díj nemfizetés miatt már megszűnt életbiztosítási szerződések hatályossági állapotát. Ez azért történt, hogy a szerződések megszűnését ne rögzítsék, s így a GLB-nek ne kelljen a megszűnt szerződések után előzőleg kapott jutalékot visszafizetnie.
A vizsgálat azt is megállapította, hogy a kockázatelbírálás során az AXA nem szűrte ki a befektetési célú életbiztosításoknál a tényleges biztosítási vagy megtakarítási céllal nem rendelkező ajánlatokat. Így fordulhatott elő, hogy a GLB által közvetített szerződések jelentős részében maguk a biztosításközvetítők szerepeltek szerződő félként. A közvetítők az akár havi 500 ezer forint feletti összegű biztosítási díjakat a biztosító által fizetett közvetítői jutalékból fizetve mesterségesen növelték, illetve tartották fenn a biztosítónál lévő biztosítási állományukat - indokolta határozatát az MNB.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során