Hírek
2012. November 27. 05:00, kedd |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Még mindig homály fedi a koffein és a diabétesz közötti kapcsolatot

Egy nemrégiben készült új amerikai tanulmány megerősítette azt, ami már korábban is tény volt, hogy a cukros italok növelik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát, arra vonatkozóan azonban még mindig nem tudnak pontos választ adni a szakemberek, hogy a koffein vajon gyorsítja vagy lassítja ezt a folyamatot - írja a Fox News.
A tanulmány keretében több mint százezer férfit és nőt követtek nyomon 22 éven keresztül. Azt állapították meg, hogy azoknál, akik sok cukros italt fogyasztottak, 23 százalékkal volt nagyobb a valószínűsége a diabétesz kialakulásának összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem fogyasztottak. A rizikó azonban ugyanakkora volt attól függetlenül, hogy az ital tartalmazott-e koffeint, vagy sem. Azonban mind a koffeines, mind a koffeinmentes kávé esetében enyhén csökkent a cukorbetegség kockázata.
'Azt találtuk, hogy a koffein egyáltalán nem befolyásolja a betegség kockázatát' - mondta Dr. Frank Hu, a Harvard Egyetem professzora. 'A kávé hasznos lehet, s a koffeinnek nem úgy tűnik, hogy akár pozitív, akár negatív hatással lenne a cukorbetegség kialakulására' - tette hozzá.
Arra már számos korábbi tanulmány rámutatott, hogy az üdítőital rendszeres fogyasztása - akár cukorral, akár mesterségesen ízesített - fokozott rizikófaktort jelent a betegség kialakulásában.
Az utóbbi évtizedben a kutatók azt feltételezik, hogy a koffein átmenetileg megakadályozza, hogy a cukor a testben hatékonyan felszívódjon. Ez arra utal, hogy a koffein és az édesített italok együttes hatása meggyorsítja a betegség kialakulását. Ezzel szemben más kutatások a koffein jótékony hatására lettek figyelmesek és szerintük annak éppen ellenkező hatása figyelhető meg.
A vitatott kérdés tisztázására az Amerikai Diabétesz Társaság 75 ezer nő és 39 ezer férfi egészségügyi szokásait elemezte hosszú távú tanulmányában. Azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak cukros üdítőitalokat jelentősen - 23 százalékkal - megnőtt a diabétesz kockázata, mint azoknál, akik nem ittak.
Mindazonáltal a kávézók szemben a kávét nem fogyasztókkal némileg alacsonyabb rizikófaktort mutattak. Függetlenül attól, hogy koffeines vagy koffeinmentes kávét fogyasztottak, a nők körében 8, a férfiak esetében 4 százalékkal a koffeines, 7 százalékkal a koffeinmentes csoportban alacsonyabb volt a diabétesz kialakulásának kockázata, szemben azokkal, akik nem fogyasztottak kávét.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 29. 07:54, vasárnap | Életmód
NAV: szombattól már nem hozhatók be szabadon a műtárgyak, régiségek
2025. Június 28. 08:41, szombat | Életmód
Az agrárminiszter szerint jó minőségű a magyar dinnye
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy a dinnyetermesztők ki tudják elégíteni a hazai igényeket és exportálni is tudnak
2025. Június 27. 07:24, péntek | Életmód
Palkovics László: hamarosan elkészül Magyarország megújított MI-stratégiája
A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) hamarosan a kormány elé kerülhet Magyarország megújított Mesterséges Intelligencia Stratégiája
2025. Június 27. 07:14, péntek | Életmód
Nagy István: a komló és sörárpa termesztésének komoly jövője van Magyarországon
A magyarországi komló- és sörárpa-termesztésnek komoly jövője van, ugyanis az országban működő sörgyárak képesek a jelenleginél jóval nagyabb mennyiséget is felvásárolni ezekből