Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2011. December 24. 13:26, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Már ő a főnök

Már ő a főnök

Először nevezte a hadsereg főparancsnokának a múlt hét végén elhunyt észak-koreai diktátor legkisebb fiát, Kim Dzsong Unt szombaton a helyi sajtó.

Eddig ez a cím a néhai Kim Dzsong Ilnek járt. A hatalmon lévő Koreai Munkáspárt központi lapja, a Rodong Szinmun szombati vezércikkében azt írta, hogy Kim Dzsong Unt a hadsereg főparancsnoki tisztségébe emelik, és a néppel együtt véghez viszik a megkezdett forradalmat Észak-Koreában.

Megvannak a képességei

A lap kiemelte az utód stratégiai és tábornoki képességeit is. Elemzők szerint az, hogy Kim Dzsong Unt nyíltan a hadsereg főparancsnokának nevezték, azt mutatja, hogy sikerült neki teljes mértékben összpontosítani a hatalmat, hiszen a Kim-dinasztia legfőbb támasza mindig is a hadsereg volt Észak-Koreában.

Mint ismert, hatvankilenc éves korában elhunyt Kim Dzsong Il, a sztálinista Észak-Korea első embere. A halálhírt az észak-koreai állami tévé jelentette hétfőn. Az észak-koreai vezetőt – aki hivatalosan a nemzetvédelmi bizottság elnökeként állt Észak-Korea élén, az államfői tisztséget névleg a parlament elnöke viseli – helyi idő szerint szombat reggel (közép-európai idő szerint péntek éjjel) érte a halál – közölte az állami tévé bemondója könnyek között.

„Szokásos” vidéki szemle

A KCNA állami hírügynökség közlése szerint a „kedves vezető” egy vonaton halt meg, egyik „szokásos” vidéki szemleútján, „testi és szellemi kimerültség” okozta szívelégtelenség következtében. A halál okát megerősítette az elvégzett boncolás is – számolt be róla az MNO.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén