Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 27. 13:37, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - A WSJ a nemzetbiztonsági törvényről, az NZZ az alaptörvényről

Külföldi sajtó Magyarországról - A WSJ a nemzetbiztonsági törvényről, az NZZ az alaptörvényről

A The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti-politikai napilap európai kiadása beszámolt a múlt kedden elfogadott új magyar nemzetbiztonsági törvényről és az azzal kapcsolatban elhangzott belföldi bírálatokról, míg a a svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ) a tavaly életbe lépett magyar alaptörvényről és módosításiról közölt írást.

Az államfő által még alá nem írt törvény a WSJ cikkének megfogalmazása szerint lehetővé teszi a magas rangú köztisztviselők magánéletének "totális" ellenőrzését. A WSJ kitért arra is, hogy a titkos adatgyűjtéshez immár nincs szükség bírói engedélyre.
A lap megszólaltatta Kim Lane Scheppelét, a princetoni egyetem professzorát, aki szerint demokratikus államokban példátlan, hogy valakinek az életét bármilyen különleges okra való hivatkozási kötelezettség nélkül minden szempontból vizsgálat alá lehessen vonni. "Az új nemzetbiztonsági törvény orwelli világot teremt Magyarországon" - fogalmazott Scheppele.
http://blogs.wsj.com/emergingeurope/2013/05/24/hungary-widens-secret-surveillance-on-top-officials/
Az NZZ liberális konzervatív svájci lap tudósítója, Meret Baumann felidézte, hogy az előző alkotmányt a preambuluma kifejezetten ideiglenesként határozta meg. Az eddigi kormányok alkotmányozási törekvései azonban - írta - meghiúsultak a hiányzó konszenzus- és kompromisszumkultúra miatt. Bírálatokat vált ki az ellenzék részéről és "nem jó előfeltétel az ország megosztottságának felszámolásához" - írta az NZZ - , hogy a jelenleginél "gyakorlatilag egy párt által írt alkotmányról van szó". Számos megfigyelő azonban úgy véli - áll a cikkben - , hogy lehetetlen lett volna az együttműködés a témában a szocialistákkal, mert nem voltak érdekeltek annak sikerében. Így vélekedik a lapban idézett Schanda Balázs alkotmányjogász, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja is. Schanda egyes alkotmánymódosításokat, például az alkotmányossági panasz eltörlését, érthetőnek tart, másokkal, mint például az adósságfék alkotmányba építésével, nem ért egyet. A beszámoló szerint az alkotmányjogász problematikusnak tartja a gyakori változtatásokat, mert minden egyes módosítás azzal a veszéllyel jár, hogy csökken az alaptörvény elfogadottsága a nép körében.
http://www.nzz.ch/aktuell/international/die-verfassung-als-ewige-baustelle-1.18087690

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).