Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 17. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kétszeres haszon az élelmiszeren

Kétszeres haszon az élelmiszeren

Változatlanul hatalmas hasznot vágnak zsebre a kereskedőláncok a kisebb hazai élelmiszer-beszállítók termékein. A legjobb esetben is másfélszeres haszonnal árulják termékeiket a kereskedőláncok. Hiába szigorított az új kormány is a törvényeken, számos kiskapu maradt még – olvasható a Magyar Nemzetben.

Van olyan termékünk, amelyre csaknem 160 százalék hasznot tesz rá a kereskedelmi lánc, mire az az áruházak polcaira kerül – tudta meg a lap egy hazai kisvállalkozótól, aki az országban működő láncok közül jó néhánynak szállítja portékáját. De még a legkedvezőbb feltételekkel átvett áru esetében is másfélszeres áron kerülhet a vevő kosarába a termék. A magát megnevezni nem kívánó élelmiszer-beszállítótól kapott adatok azt mutatják, cégenként eltérő mértékű ugyan, de az áruházláncok átlagos haszna minden esetben jelentősen meghaladja a hagyományos, kisebb boltoknál megszokott 8–12 százalék körüli mértéket, nagysága az átvételi ár 76 és 93 százaléka között alakul.

A Magyar Nemzet kérdésére a vállalkozó elmondta, azért ilyen tisztességtelenül magas a láncok nyeresége, mert a beszállítóknak az átvételkor fizetett ár irreálisan alacsony. Az esetek jó részében a már jogszabályban betiltott, korábban polcpénzként és egyéb címeken beszedett sarcot mostanában inkább az árból vonják le a kereskedőláncok, hogy ne sértsenek törvényt. Más esetekben kötelező marketing-hozzájárulást kell fizetni az áruk hirdetésének fejében, illetve bónuszt az egyéb eladásösztönző módszerek biztosításáért. Az persze kérdés, hogy kap-e valamiféle tényleges szolgáltatást mindezért cserébe a beszállító. A kisebb hazai társaságok kevésbé, az erősebb cégek azonban általában kierőszakolják maguknak a megfelelő szintű szolgáltatást a díjak fejében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.