Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 25. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Keszthelyi táncfesztivál

Keszthelyi táncfesztivál

Szeptemberben – immár hagyományosan – három napra Keszthely lesz a balatoni tánc fővárosa.

A Nemzeti Táncszínház és a Balaton Kongresszusi Központ és Színház szeptember 15-17. között rendezi meg a 9. Keszthelyi Táncpanorámát, amelyen három nap alatt négy táncos előadást mutatnak be. A programban gyerekelőadás, balett és néptánc is szerepel.

Kilencedik alkalommal várja a táncok szerelmeseit, illetve a táncelőadások iránt érdeklődőket szeptember 15-től a Balaton Kongresszusi Központ és Színházban a Keszthelyi Táncpanoráma. A repertoárban négy olyan előadás található, amely a Nemzeti Táncszínházban minden alkalommal nagy sikert arat. A rendezvény célja, hogy a balatoni régióban élőknek, pihenőknek is megmutassa a magyar táncművészet sokszínűségét. A három nap fellépői: Honvéd Táncszínház, Budai László és vendégei valamint a Szegedi Kortárs Balett.

„Számunkra nagyon fontos, hogy megmutassuk: a tánc mindenkihez szól, nemtől, kortól és anyanyelvtől függetlenül. A tánc közös nyelv, hiszen egy-egy darab szavak nélkül szól hozzánk. A programot úgy állítottuk össze, hogy a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki találjon benne a szívéhez közel álló előadást” – nyilatkozta Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója.

A fesztivál csütörtök délután a Honvéd Táncszínház Csipkerózsika című gyerekelőadásával indul. A közismert mesedarab ezúttal a néptánccal és tradicionális magyar folklór elemeivel elevenedik meg a színpadon.

Csütörtök este szintén a Honvéd Táncszínház előadása lesz látható. Ekkor már a felnőtt közönséget várják a Ballada – A halálba táncoltatott leány című darabbal. A produkció Hules Endre A halálba táncoltatott leány című filmjének színpadi adaptációja. A film koreográfusa Zsuráfszky Zoltán volt, aki egyben a táncelőadás rendezője is. Hules alkotása az augusztus 18-a óta zajló Montreali Nemzetközi Filmfesztivál Versenyprogramjában szerepel.

Pénteken Budai László és vendégei a Tangó Pillanatokkal várják a közönséget. Az előadás a Nemzeti Táncszínház nyári programsorozatában, a Táncestek a Karmelita Udvarban is szerepelt, mindkét alkalommal teltház és vastaps fogadta a művészeket. A rendezvényt szombaton este Juronics Tamás koreográfiája, a Carmina Burana zárja. Az előadáson egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe pillantunk be, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a Sors rájuk ró. Az előadások helyszíne a Balaton Kongresszusi Központ és Színház.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: fesztivál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.