Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Január 31. 17:01, vasárnap | Külföld
Forrás: Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Jelentős javulást várnak a járványügyi adatokban az oltások nyomán Izraelben

Jelentős javulást várnak a járványügyi adatokban az oltások nyomán Izraelben

A következő héttől jelentős javulást várnak az egészségügyi szakemberek a járványügyi adatokban a magas fokú beoltottság nyomán Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Izraelben azt remélik, hogy hamarosan véget vetnek a koronavírus-járvány harmadik, eddigi legsúlyosabb, téli hullámának az idősek és a veszélyeztetett csoportok magas fokú oltásával.

A jelentős javulást elsősorban attól remélik, hogy legalább egyszer már beoltották a hatvan évesnél idősebbek több mint nyolcvan százalékát, sőt, a 70 és 80 év közöttieknek már a 92 százaléka kapta meg az oltás első, és 79,9 százaléka a második dózisát is.

"A 60 éves, és idősebb izraeliek fele már immunizált, vagyis eltelt egy hét a második beoltásuk után. Ez azt jelenti, hogy kevésbé fognak megfertőződni, mint korábban" - nyilatkozta a lapnak Balitzer professzor, a Klalit nevű egészségbiztosító pénztár kutatási osztályának vezetője.

"Mivel a megbetegedések több mint háromnegyede és a halálozások több mint kilencven százaléka ebben a korcsoportban történik, valószínűleg egyértelműen javuló tendenciát láthatunk majd, és a következő héten ez a tendencia világosabb lesz, mint eddig" - tette hozzá.

Izraelben mindeddig igen magas maradt az azonosított koronavírus-fertőzöttek napi száma a sikeres oltási kampány ellenére, és az egy hónapja megkezdett országos zárlat sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Ezt sokan a járványügyi korlátozások be nem tartásának tulajdonítják (főként az ultraortodox településeken és lakónegyedekben), ugyanis a szélsőségesen vallásosak a tiltás ellenére tovább működtetik oktatási intézményeik jelentős részét.

A kormányzat elsősorban a koronavírus új, gyorsabban fertőző brit változatát teszi felelőssé a súlyos járványügyi adatokért, ugyanis szerintük a brit változat mutatható ki a járvány harmadik hullámában az összes izraeli eset mintegy felében, és az ultraortodox betegek többségénél.

A szombati ünnepnapon a szokásosnál kevesebb, 34 931 embert oltottak be először, és 41 665-öt másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 3 005 382-en (az ország lakosságának 32,61 százaléka) kapták meg az első, és 1 728 625-en a második dózis vakcinát is.

Szombaton helyi mércével mérve igen kevés, mindössze 26 817 tesztből 2596 vírushordozót azonosítottak, ami 10 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 640 644-en fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 72 026 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1814 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1162-en súlyos állapotban vannak, és 298 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 4745-en haltak meg Izraelben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése