Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Október 12. 14:13, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress

Újabb türelmi időt kapott Görögország

Újabb türelmi időt kapott Görögország

Megkaphatja Görögország a mentőcsomag újabb, 8 milliárd eurós részletét novemberben.

Befejezték ugyanis az országvizsgálatot az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselői, és megállapodtak az újabb gazdasági és pénzügyi intézkedésekről.

A szakemberek szerint Görögország fontos lépéseket tett, különösen a költségvetési konszolidáció területén, de további intézkedések válhatnak szükségessé a mentőprogramban vállalt 2013-2014. évi célok teljesítéséhez. Ezekkel 2012 közepén kellene előállnia Athénnak középtávú költségvetési stratégiájának felülvizsgálatakor.

A vizsgálatot lefolytató közgazdászok szerint az idei évi privatizációs bevétel 'jóval elmaradhat' a tervezettől. Ezt egyrészt a privatizációs folyamat előkészítésének késlekedése, illetve a valamelyest kedvezőtlenebb piaci körülmények is magyarázzák. A trojka képviselői üdvözlik ugyanakkor az állami privatizációs alap létrehozását. Kiemelik: a kormány továbbra is elkötelezett a 35 milliárd eurós, az elkövetkező három évre vonatkozó privatizációs bevételszint elérése mellett, és a siker szempontjából kulcsfontosságú, hogy a privatizációs alap működésére ne hasson politikai nyomás.

A trojka képviselői szetint a gazdasági visszaesés mértéke nagyobb lehet, mint amire júniusban számítani lehetett, így csak 2013-tól várható gazdasági növekedés. Mint mondják, egyelőre nincs jele a befektetői hangulat javulásának, többek között amiatt, hogy az ország által vállalt reformok még nem érték el az ehhez szükséges 'kritikus tömeget'.

Görögország ugyan nem teljesíti idei hiánycélját a lassú gazdasági növekedés és a vállalati reformok elmaradása miatt, de a meghozott intézkedések elegendőek lehetnek a jövő évi cél betartásához – mondta a Gazdasági Rádiónak Móró Tamást, a Concord elemzője.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.