Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2011. Szeptember 16. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Új delfinfajt fedeztek fel

Új delfinfajt fedeztek fel

A kutatók bejelentették, hogy vizsgálataik szerint a Délkelet-Ausztrália vizeiben élő delfinek között élnek olyan példányok is, amelyek egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak.

A mintegy 150 delfint tömörítő populáció tagjai a tudósoktól a Tursiops australis nevet kapták.

A szakemberek eddig nem fedezték fel a delfinek közötti különbséget - legutóbb azonban részletes DNS-vizsgálatoknak és koponyaelemzéseknek köszönhetően rájöttek, hogy a 150 delfin nem tartozik az eddig ismert két palackorrú faj egyikéhez sem - írja a PLoS One.

Így immár a Tursiops truncatus és a Tursiops aduncus mellett számon tartják a Tursiops australis-okat is. A felfedezés azért különösen jelentős, mert az 1800-as évek vége óta csupán három új delfinfajt regisztráltak, ráadásul az új fajból - a tudósok eddigi ismeretei szerint - nem is létezik túl sok példány.

A tudósok elmondták: most, hogy tisztában vannak azzal, hogy a delfinek kis csoportja egy külön fajt alkot, mindent elkövetnek majd, hogy az ausztrál hatóságok veszélyeztetett fajnak nyilvánítsák a T. australis-t.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 16:16, hétfő | Belföld

Meghalt két ember egy balesetben az 54-es főúton Bócsánál

Két ember meghalt, miután egy busz és egy autó összeütközött az 54-es főúton Bócsa külterületén - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfő reggel a police.hu oldalon.

2024. Május 27. 10:53, hétfő | Belföld

Mintegy ezerrel több a jelölt az önkormányzati választáson, mint öt éve

Mintegy ezerrel több jelölt indul az önkormányzati választáson, mint az öt évvel ezelőttin; a polgármesterjelöltek száma 4 százalékkal, az egyéni választókerületi jelölteké 18 százalékkal nőtt 2019-hez képest

2024. Május 27. 10:50, hétfő | Belföld

Ennyien halnak meg évente Magyarország útjain

A szám fokozatosan csökken, de így is fájóan sokan vesznek oda közlekedési balesetekben.

2024. Május 27. 10:47, hétfő | Belföld

Megvan a végleges döntés a következő magyar űrhajósról