Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Június 06. 20:15, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itthon is lehallgatták a vodafonos hívásokat?

Itthon is lehallgatták a vodafonos hívásokat?

A The Guardian írása szerint a világ egyik legnagyobb mobiltelefon társasága, a Vodafone azt közölte, hogy 29 európai országban tette lehetővé az ottani kormányoknak és titkosszolgálatoknak, hogy azok lehallgassanak és rögzítsenek magánbeszélgetéseket az előfizetők között - értesült a Gazdasági Rádió. Az üggyel kapcsolatban a Vodafon Magyarország úgy reagált, a vállalat törvényi előírásokat követve járt el.

A brit lap szerint a Vodafone ezzel egy ma nyilvánosságra kerülő jelentést előzhetett meg. A lehallgatási botrányban Albánia, Egyiptom, Magyarország, India, Málta, Katar, Románia, Dél-Afrika és Törökország vett részt a cikk szerint. A híranyag kiemeli Magyarországot, mint olyan országot, ahol egyébként törvény tiltja az ilyen információszerzést.

Mint a beszámolóból kiderül, tavaly Magyarországon közel 76 ezer adatlekérés történt a Vodafone esetében - ezeket ügyészségi, rendőrségi végzés után adhatja ki a kommunikációs szolgáltatóé.

Az OrientPress levélben kereste meg a Vodafone Magyarország sajtószolgálatát, hogy megerősítsék vagy cáfolják a The Guardian értesüléseit. Érdeklődésünkre annyit közöltek, hogy kizárólag törvényi kötelezettségüknek tettek eleget.

A hatóságokkal és ügynökségekkel történő együttműködésről nemzetközi honlapján Vodafone maga is beszámol, név nélkül 29 országot említve a megfigyelési ügyben érintettek között. A multinacionális vállalat álláspontja szerint bejelentésével épp az átláthatóságot próbálta elősegíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során