Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. December 08. 17:03, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Idén még gyorsan bővül a globális számítógép-értékesítés

Idén még gyorsan bővül a globális számítógép-értékesítés

A számítógéppiac túljutott a világjárvány miatt elért csúcsán, idén még kétszámjegyű bővülés várható, jövőre azonban már visszazuhan a kereslet.

Az International Data Corporation (IDC) előrejelzése szerint az idén 344,7 millió személyi számítógépet szállítanak ki a világon, 13,5 százalékkal többet, mint tavaly. A szervezet szeptemberben még ennél is nagyobb, 14,2 százalékos idei bővüléssel számolt.

A PC-eladások átlagos éves növekedési üteme (CAGR) 2022-2025 között már csak 3,3 százalék lesz az előző két év kétszámjegyű bővülése után az okostelefonok és laptopok támasztotta erős versenyben.

Az intézet jelentése szerint a folyó negyedik negyedévben a globális PC-kiszállítások éves összevetésben 3,4 százalékkal csökkennek az ellátási láncok továbbra is fennálló problémái miatt, illetve a megnövekedett logisztikai költségek hatására.

Az IDC előrejelzése szerint a globális táblagép kiszállítások esetében is hasonló a trend, azaz idén 4,3 százalékos növekedés várható, de ezen belül a folyó negyedévben 8,6 százalék lehet a visszaesés.

Jitesh Ubrani, az IDC egyik kutatási vezetője úgy összegezte a helyzetet, hogy "a piac túljutott a PC-k iránti világjárvány-kereslet csúcsán".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.