Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 22. 13:00, szombat | Életmód
Forrás: infocsajok

Hű, ez elég égő!

Hű, ez elég égő!

Kánikula, strand, napsütés! Ezután pedig otthon jöhet a rémálom, ha nem vigyázunk: az égő bőrfelület csillapítására olvashattok most egyszerű tippeket.

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy picivel tovább süttette magát a napon, vagy óvatlanul, naptej nélkül merészkedett ki az utcára. Sajnos ezekkel a felelőtlen húzásokkal nagyon nagy károkat okozhatunk magunknak és a bőrünknek is.

A meglepetés persze akkor jön, amikor hazaérve észrevesszük, hogy a barna helyett vörös színben pompázik a bőrünk. Nos, én most pont elkövettem ezt a banális hibát, úgyhogy mélységesen együtt érzek mindazokkal, akik ebben a kánikulában ugyanígy jártak. Mivel nekem már bebarnulni látszik a hófehér bőrömön butaságom következménye, így gondoltam összegyűjtök pár tippet, amelynek segítségével elkerültem a hámlást és csillapítottam fájdalmamat. Persze mindenkinek másképpen reagál a bőre, de érdemes kipróbálni az alábbi praktikákat!

Víz,víz,víz!

Mivel a leégés során bőrünk gyulladt állapotba kerül, érdemes rengeteg vízzel kényeztetni magunkat, kívül-belül! Ebben a nagy melegben alapjáraton is fontos, hogy rengeteg folyadékot igyunk, viszont ha sikerült „túlbarnítani” magunkat a napon, akkor a napi 3 liter víz egyenesen kötelező, sőt az a legjobb, ha még ennél is magasabbra emeljük a tétet.
Az égő érzés csillapítására a legjobb egy hideg zuhany, vagy bátran engedjünk egy kád hideg vizet, és üljünk bele kis időre. Arra azért ügyeljünk, hogy meg ne fázzunk.
Fontos, hogy kerüljük a meleg vizet, hiszen az csak olaj a tűzre!

Krémek

Rengeteg napozás utáni hűsítő krémet kaphatunk a különböző boltokban és drogériákban. Mindenféleképpen érdemes beszerezni egyet a nyárra, hiszen hatalmas segítség ilyen helyzetekben.

De nem csak ezek a krémek menthetnek életet, hanem a hidratáló testápolók is. Mindig figyeljünk oda arra, hogy a bőrünket a kencék hagyják lélegezni, hiszen ha eltömítik a pórusainkat, az nem igazán segít a helyzetünkön. Én az aloe vera vagy kamilla kivonatot tartalmazó krémekre esküszöm, mivel ezek segítenek igazán a gyulladás csökkentésben.

Nagymamáink csodaszere: a tejföl

Undorítóan hangzik és tapad is, de tényleg a legjobb módszer a baj kezelésére. Kenjük fel vastagon a kérdéses bőrfelületre, és amikor beszívódni látszik, vagy rászárad a bőrre ( körülbelül fél óra után ) vegyünk egy hideg zuhanyt. Bevállalósabbak lefekvés előtt is magukra kenhetik és egész éjszaka rajta hagyhatják a bőrükön. Igaz, hogy reggelre büdös lesz tőle az ágynemű, de garantáltan nem fog másnapra fájni az égett terület.
Akkor sem kell kétségbe esnünk, hogyha élő flórás joghurt van csak otthon. Azt is nyugodtan alkalmazhatjuk ilyen célra!

Amit el kell, hogy felejts, amíg meg nem gyógyultál:

A napot kerüld! Ha lehet, próbálj meg olyan ruhát felvenni, amely ha csak részben is, de lefedi a leégett részeidet.

Ne igyál alkoholt, hiszen az is csak dehidratál!

Ne törölközz! Vagy legalábbis ne dörzsöld a tested. Inkább itasd fel, szép óvatosan magadról a vizet. A testradírt pedig tedd is el erre az időre!

Persze a legfontosabb lépés a megelőzés. Mindig használj valamilyen napvédő krémet, valamint dél és három óra között inkább pihenj meg az árnyékban. Soha nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy bőrünk nem felejt és a minket ért sugárzás életünk során összeadódik.

Ezekből a balesetekből nagyobb problémák is kialakulhatnak, úgyhogy ne felejtsük otthon a naptejet! Ha megtörtént a baj, akkor pedig próbáljuk ki nyugodtan az alábbi tippeket, nem járnak nagy gonddal és nekem is segítettek a túlélésben!

Feledi Fruzsina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.