Városlista
2021. június 22, kedd - Paulina

Hírek

2011. Július 20. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

HIV: korai kezeléssel megóvható a partner egészsége

HIV: korai kezeléssel megóvható a partner egészsége

Kutatók újabb bizonyítékokat találtak arra nézve, hogy egy HIV-fertőzött esetében minél korábban kezdik meg a kezeléseket, annál nagyobb eséllyel kerülhető el az, hogy a partner is megfertőződjön a vírussal.

A tanulmányt 1763 olyan afrikai, amerikai és ázsiai pár részvételével végezték el, ahol az egyik fél HIV-fertőzött volt, a másik viszont egészséges. A vizsgálatok során kiderült, hogy ahol a beteg fél a diagnózis után rögtön elkezdte a terápiát, ott 96 százalékkal kisebb eséllyel fertőződött meg a pár egészséges tagja.

Hasonló kutatásokat más kutatócsoportok is végeztek a közelmúltban: ez a tanulmány azzal a tanulsággal zárult, hogy a HIV-gyógyszerek a fertőzés megelőzésében is hatékonyak lehetnek - vagyis szedésükkel jelentősen csökkenthető annak az esélye, hogy egy egészséges ember elkapja a betegséget.

A szakemberek szerint a jövőben kiemelten fontos lehet a betegek életkörülményeinek és magánéleti helyzetüknek a feltárása. A tartós párkapcsolatban élők ugyanis a korai terápiával párjuk egészségét is megóvhatják - írja a New England Journal of Medicine.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tanulmány

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 22. 10:12, kedd | Belföld

Budapesten egyre több a nyári extrém eső, de a szárazság is

Valószínűleg a klímaváltozás hatására szélsőségesebb lett a nyári csapadék eloszlása Budapesten: az utóbbi 30 évben egyaránt nőtt a rendkívül csapadékos napok száma és az egybefüggő száraz időszakok maximális hossza is

2021. Június 22. 09:57, kedd | Belföld

Prostitúcióra kényszerített nőket egy szolnoki pár, mindkettőjüket elfogták

Több éven keresztül kényszerített nőket prostitúcióra Németországban és Svájcban egy szolnoki pár, mindkettőjüket elfogták - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kedden a police.hu oldalon.

2021. Június 22. 09:07, kedd | Belföld

Meghalt 4 beteg, 54-gyel nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 4 beteg, és újabb 54 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu kedden,

2021. Június 22. 08:56, kedd | Belföld

Holttestet találtak egy kigyulladt mátészalkai házban

Kigyulladt egy kétszintes családi ház a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Mátészalkán hétfő este. A tűzoltók egy embert kimentettek, egy embert holtan találtak