Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Január 31. 13:46, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Havi szinten csökkentek, éves szinten nőttek a magyar ipari termelői árak

Havi szinten csökkentek, éves szinten nőttek a magyar ipari termelői árak

Decemberben kismértékben csökkentek az ipari termelői árak Magyarországon. Havi szinten 0,5 százalékos volt a csökkenés.

Ha a tavalyi év összességét nézzük, akkor viszont 4,2 százalékkal nőttek az ipari termelői árak. Tavaly a termelőiár-index átlag felett nőtt az élelmiszeriparban, a kőolaj- és a fémfeldolgozásban, valamint a vegyianyag-gyártásban. A járműgyártásban és az energiaszektorban kismértékben emelkedtek, a számítógépek, elektronikai termékek gyártásában kismértékben csökkentek a termelői árak.

A feldolgozóipari ágazatok decemberi belföldi értékesítési árai 0,7 százalékkal alacsonyabbak voltak a novemberinél. Kisebb árnövekedés történt a vegyi anyag, termék gyártása, az élelmiszeripar, illetve a gép, gépi berendezés gyártása, valamint a villamos berendezés gyártása területeken. Jelentősebb árcsökkenést tapasztaltunk a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában. A többi feldolgozóipari ágazatban az árcsökkenés mértéke 0,1 és 1,4 százalék között alakult. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásban, illetve a kis súlyú bányászatban az árak decemberben az előző havihoz képest egyaránt 0,5 százalékkal nőttek.

A 2010. azonos időszakival összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok decemberi belföldi értékesítését 8,2 százalékos áremelkedés jellemezte; ezen belül a legnagyobb mértékűt a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, valamint a vegyi anyag, termék gyártásában mértek. 2010 decemberéhez viszonyítva alacsonyabbak lettek az árak az egyéb feldolgozóipar és javításban, a textil- és bőriparban, illetve a gyógyszergyártásban. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 3,1 és 6,2 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 6,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011 decemberében az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,4, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2 százalékkal alacsonyabb árakat mértünk. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 0,5 százalékkal csökkentek, míg a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai kismértékben, 0,1 százalékkal növekedtek. 2010 azonos hónapjához képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 9,3, a beruházási javakat előállító ágazatokban 3,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 3,1 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2011. decemberben az előző havihoz képest 0,7 százalékkal csökkentek, a 2010 decemberinél 7,5 százalékkal magasabbak voltak. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 1,8 százalékkal erősödött, az amerikai dollárhoz képest 1 százalékkal gyengült; a 2010 decemberében jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz viszonyítva 9,7, a dollárhoz mérten 10,1 százalékkal gyengült.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;