Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 23. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Fukushimai diákok érkeznek Magyarországra

Fukushimai diákok érkeznek Magyarországra

Európában elsőként Hódmezővásárhely teremt kapcsolatot Japán katasztrófa sújtotta városaival, hiszen július 25-én 17 japán diák érkezik Magyarországra Fukushima körzetéből.

A diákokat Lázár János polgármester és Ito Tecou Japán nagykövet várja a Liszt Ferenc nemzetközi reptéren, ahol 18 óra 30 perckor közös sajtótájékoztatóra kerül sor.

Kizuna – ez a japánok szava az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre és ezt a kifejezést választotta Hódmezővásárhely önkormányzata is most induló szolidaritási akciója címéül. A projekt keretében 2011. július 25-én 17 japán diák érkezik Magyarországra Fukushima körzetéből. A diákokat Lázár János polgármester és Ito Tecou Japán nagykövet várja a Liszt Ferenc nemzetközi reptéren, ahol 18 óra 30 perckor közös sajtótájékoztatóra kerül sor. Európában elsőként Hódmezővásárhely teremt kapcsolatot Japán katasztrófa sújtotta városaival.

Negyedévvel a pusztító erejű japán földrengés és az annak nyomán bekövetkező fukushimai atomreaktor-baleset után tizenhét, a katasztrófa sújtotta területen élő japán diák látogat Hódmezővásárhelyre. A 14-17 éves korú gyermekek a város önkormányzatának meghívására 2011. július 25-én hétfőn érkeznek Magyarországra, ezzel nem pusztán az országban, de Európában is először kerül sor települési szintű szolidaritási akcióra. A látogatás a Hódmezővásárhely önkormányzata által életre hívott Kizuna projekt keretében valósul meg.

„A Kizuna projekt nem segélyakció, hanem lehetőség két nép és két kultúra találkozására. Szeretnénk kifejezni az együttérzésünket a Japánt ért súlyos csapás miatt, megismerni és megérteni az erőt, amellyel a veszteséget viselik és megmutatni számukra, hogy a Föld másik oldalán is barátokra lelhetnek. Természetesen ezáltal is segítséget szeretnénk nyújtani az újjáépítés és újrakezdés küzdelmeiben” – fogalmazott látogatás kapcsán Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere.

Lázár János hozzátette, a kizuna szóval a japánok a barátságot, az emberi kötelékeket jelölik. Ezek pedig olyan értékek, amelyekre különösen nagy szükség van a bajban, így azt reméli, bár Hódmezővásárhely az első, de nem az utolsó magyar település, amely hasonló akció aktív részese lesz.

Egy 16 éves fiú, Fukushimából, a Kizuna projektbe jelentkezésekor azt írta: „Szeretném megmutatni a világnak, hogy a katasztrófa ellenére mi igyekszünk vidámak lenni. A Dunáról híres Magyarország természete olyan szép, mint Fukushimáé és ezt szeretném megtekinteni, hogy feltöltődjek és visszatérve ide Fukushima jövőéért tudjak valamit tenni.” A fikushimai fiú élete a katasztrófa hatására teljesen megváltozott: a környék sugárszennyezettsége miatt a nagy hőség ellenére sem nyithatnak ablakot, a ruhákat is a lakásban kell kiteregetniük. Az iskola udvarára nem mehetnek ki, mert a sugárszennyezett talajt védőfóliával lefedték.

A Kizuna projekt keretében 2011. július 25-én hétfőn érkeznek a japán diákok Magyarországra.

2011. július 25-én 18 óra 30 perckor érkeznek a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, ahol Lázár János és Ito Tecuo japán nagykövet fogadja a csoportot. A fogadás keretében (18 óra 30 és 19 óra 30 között) közös sajtótájékoztatóra kerül sor a repülőgép mellett, a repülőtér kifutóján.

A hétfőn Magyarországra érkező japán diákcsoport tagjai megtekintik Hódmezővásárhely és a régió kulturális, természeti értékeit. Megismerik a város szomszédságában fekvő Székkutas igazi falusias légkörét, és ellátogatnak a Balatonhoz is, ahol a kikapcsolódásé lesz a főszerep. A 14 és 17 év közötti gyerekek a látogatás két hete alatt megismerik Szeged, Tihany, Esztergom, Visegrád és Budapest főbb nevezetességeit is.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.