Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 22. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Fellélegezhetnek a tojástermelők - nő a bevételük

Fellélegezhetnek a tojástermelők - nő a bevételük

A termelők megkönnyebbülésére jelentősen emelkedhetnek a tojásárak. A tojástermelők bizakodnak, mert megszűnik a nagymértékű importtojás beáramlása, s így emelkedni fognak a termelői árak.

Az egyik Pécs környéki baromfitelepen napi hatezer tojást termelnek, de néhány évvel ezelőtt még négyszer ennyit állítottak elő. A termelési ár megegyezik az eladási árral, a termelők általában nullára tudják kihozni az előállítási költséget. A következő hónapok azonban új lendületet adhatnak az ágazatnak.

Hamarosan jelentősen emelkedhetnek az árak, és ezúttal elsősorban nem a fogyasztók pénztárcáját érinti mindez: a termelő kap majd többet a tojásért – mondta a Kossuth Rádiónak a tojáskereskedelemmel foglalkozó pécsi Szabó Norbert.

Az árak emelkedését több minden okozta: egyrészt az euró és a svájci frank magas árfolyama szűkíti a magyarországi import lehetőségét, másrészt a lengyelországi termelők több millió darab baromfit vágtak le, ami szintén az árak emelkedését eredményezte. Az állományok csökkentésében szerepet játszik az az EU-s rendelet, amely 2012-től nagyobb ketrecek alkalmazását írja elő.

A tojás előállítási ára jelenleg 20 forint 50 fillér, de sokan még ennél is kevesebbért voltak kénytelenek eladni az árujukat, így csak a legerősebb vállalkozások tudtak kitartani. Az információt Végh László, a Tojásszövetség elnöke is megerősítette, hangsúlyozva, csak lassú áremelés lehet hatásos, a drasztikus növekedés a termelőknek sem érdeke, a változás azonban elkerülhetetlen.

Tavaly húsvét óta túltermelés volt az ágazatban, és gyakorlatilag mostanra koptak ki azok az állományok, amelyek miatt termelői ár alatt kellett értékesíteni a tojást. Az biztos, hogy az import pozíciói romlottak, és kevesebb tojás lesz a piacon – mondta Végh László.

Az ideális átvételi ár 25-26 forint körül lenne, az áruházaknak, illetve a kereskedőknek szűkebbre kellene szabni az árrést – vélik a termelők. Szakértők szerint a hazai gazdálkodók a heteken belül kezdődő árváltozások nélkül nem is élnék túl a 2012-es ketrec-előírások szigorodását.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tojás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára