Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Július 08. 05:01, szombat | Belföld
Forrás: mti

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Tiszabő korábbi és jelenlegi polgármestere

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Tiszabő korábbi és jelenlegi polgármestere

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Tiszabő korábbi és jelenlegi polgármesterét a \"szocpolos\" csalássorozat ügyében pénteken nem jogerősen a Debreceni Törvényszék.

A büntetőügynek 62 vádlottja volt, őket a bíróság költségvetési csalás, csalás és közokirat-hamisítás bűntettében - tettesként, társtettesként, bűnsegédként vagy felbujtóként - mondta ki bűnösnek.

Az elsőrendű vádlott, Tiszabő korábbi jegyzője 17 rendbeli költségvetési csalás miatt 1 év 10 hónap börtönbüntetést kapott, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztették.

A másodrendű vádlottat, a település korábbi polgármesterét - a független Farkas Barnabást - hivatali visszaélés és költségvetési csalás bűntettében találta bűnösnek a törvényszék és 1 év 4 hónap - 3 évre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtotta. A harmadrendű vádlott 1 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. Az ügy tizennegyedrendű vádlottját, Tiszabő jelenlegi polgármesterét - Bruna Lászlót (Fidesz-KDNP) - a bíróság 9 rendbeli költségvetési csalás és 9 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt 1 év 4 hónap börtönre ítélte, ennek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

A legtöbb vádlott esetében a törvényszék 6 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztést szabott ki, sokuknál lehetőséget látott a büntetés felfüggesztésére, több vádlottat pedig közérdekű munkavégzésre ítélt. Összesen 45 millió forint értékű vagyonelkobzást is elrendeltek és fenntartották több vádlott ingatlanjának zár alá vételét.

Az ítélet szerint a vádlottak 2006 és 2009 között 130 tiszabői, fegyverneki, jánoshidai, tiszaroffi, tiszagyendai és tiszakeszi ingatlan esetében jogosulatlanul igényeltek lakáscélú állami támogatást (fiatalok otthonteremtési támogatását, lakásépítési támogatást). Az adásvételi szerződésekbe irreálisan magas vételárat, az ingatlanok valós értékének sokszorosát, 1 millió 750 ezer és 3 millió 500 ezer forint közötti összegeket tüntettek fel, valamint nyilatkoztak a szükséges önerő meglétéről, illetve átadásáról is.

A szerződéskötés, az értékbecslés, a földhivatali és banki ügyintézés során a vevőknek a vádlotti kör tagjai nyújtottak folyamatos segítséget. A szerződéseket minden esetben ügyvéd vagy annak segítője készítette, vagy ellenjegyezte. Ők tisztában voltak azzal, hogy a dokumentumok valótlan adatokat tartalmaznak. A hiteligénylőket legtöbbször ugyanaz a vádlotti kör vette rá a támogatás igénylésére, és a támogatás nagy részét is ők kapták meg.

A vádlottak 2006 és 2009 között összesen több mint 220 millió forint támogatást vett fel két hitelintézettől.

Virágh Pál bíró az ítélet szóbeli indokolása során kiemelte: Tiszabőn nem adásvételi szerződések köttettek, hanem otthonteremtési támogatások értékesítése folyt. Az ingatlanok 99 százaléka nem ért annyit, amennyit az értékbecslésekben szerepeltettek.

A büntetések kiszabásakor a bíróság többeknél enyhítő körülményként értékelte a beismerő vallomást, vagy azt, hogy kiskorú gyermekek eltartásáról gondoskodnak, illetve a bűncselekmények elkövetése óta eltelt időt is figyelembe vette a törvényszék.

Az ítélet nem jogerős, több vádlott és védő fellebbezést jelentett be, míg az ügyész, továbbá más vádlottak és védők három nap gondolkodási időt kértek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.