Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 25. 20:12, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

EP-választás - Elemző: erős kritikának számít a választók távolmaradása

EP-választás - Elemző: erős kritikának számít a választók távolmaradása

Erős kritikának számít az alacsony részvételi arány az idei európai parlamenti (EP-) választáson - mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezető elemzője vasárnap, kora este az M1 választási műsorában.

Az elemző szerint azokban az európai országokban, ahol nem kötelező a voksoláson való részvétel, csak kevesen mentek el szavazni az idei EP-választáson. A kampánynak láthatóan nem volt "felhajtó ereje, nem érezték a választók a tétet" - fűzte hozzá.
Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán vasárnap 18.30 óráig a szavazásra jogosultak 27,64 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A 2004-es EP-választáson 18.30 óráig a választásra jogosultak 36,89 százaléka szavazott, 2009-ben pedig 34,90 százaléka.
Gálik Zoltán, a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa úgy vélte, az urnáktól való távolmaradás annak a jele is lehet, hogy sokan csalódtak az európai válságkezelésben. Mint mondta, a 2008 óta tartó gazdasági válságra az unió nem volt képes gyors és megfelelő válaszokat adni.
"Nagyon sokáig volt bénult Európa, és még mindig várat magára a gazdasági növekedés" - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az alacsony részvételt úgy is felfoghatjuk: a fontos kérdésekre adott válaszok ellen szavaztak.

Címkék: EP2014-elemzők

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.