Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 12. 15:41, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

EMI-tábor - Vona: toleranciára lenne szükség a magyar-román szövetségesi viszonyhoz

EMI-tábor - Vona: toleranciára lenne szükség a magyar-román szövetségesi viszonyhoz

A Jobbik elnöke szerint a román sajtó teljesen elferdítette a székelyföldi Borzonton, szombaton elmondott beszédének tartalmát. Vona Gábor szerint toleranciára és a szükséges jogok kölcsönös biztosítására van szükség a magyar-román szövetségesi viszonyhoz.

Az ellenzéki politikus erről a román politikusoknak címzett nyílt levelében ír, amelyet az MTI-hez is eljuttatott hétfőn, azt követően, hogy hétvégi beszéde miatt több román politikus is fellépést szorgalmazott vele és pártjával szemben.
A Jobbik vezetője úgy fogalmazott, hogy a "beszédem tartalmát teljesen elferdítő sajtó", az erre "hisztérikusan rálicitálók" jól láthatóan nem a valóságra kíváncsiak, csupán botrányt akarnak. "Azt a hamis képet akarták mutatni a nagyvilágnak, hogy a békés román politikát mennyire zavarja az agresszív magyar politika" - folytatta Vona Gábor, hozzátéve, ennek oka szerinte a román politikusok rossz lelkiismerete, amiért az erdélyi magyarság jogi törekvéseit rendre méltatlan módon akadályozzák.
A táborban történteket felidézve Vona Gábor arról írt, hogy egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: akkor is vállalják a magyar érdekek képviseletét, ha az a román állammal történő konfliktussal jár.
A Jobbik elnöke szerint a román sajtó ebből azt kreálta, hogy hadat üzent Romániának. "Kérdezem Önöktől, ha a román emberek jogaiért Önöknek vállalni kell a konfliktust egy másik állammal, akkor nem ugyanazt a választ adják-e, mint amit én adtam? Ugye, hogy igen? Akkor mire ez az egész hisztéria?" - kérdezte Vona Gábor.
A politikus hangsúlyozta, a székelyföldi rendezvényen arról is beszélt, hogy a Jobbiknak "semmi baja" a román emberekkel, nem ellenük vannak, hanem a magyar emberekért. "Sőt, továbblépve arról is beszéltem, hogy ha a kisebbségi kérdést meg tudnánk oldani, akkor észrevennénk, hogy az összes problémánk, ebből következően a jövőnk is közös" - fűzte hozzá Vona Gábor, megjegyezve: "ha képesek lennénk a toleranciára, egymás megértésére és a szükséges jogok kölcsönös biztosítására, akkor képesek lehetnénk egymásban nem az ellenséget, hanem a szövetségest meglátni".
"Az én lelkiismeretem tehát tiszta, állok elébe a vitának, vállalom bárkivel a szembesítést" - hangsúlyozta, azt kérve a román politikusoktól, hogy borzonti beszédét teljes terjedelmében és vágatlanul közöljék azokban a televíziókban, rádiókban és újságokban, "amelyekben korábban az elferdített hazugságok megjelentek".
Bogdan Diaconu román kormánypárti képviselő egy nappal Vona Gábor kijelentései után a Jobbik elnökének nemkívánatos személlyé nyilvánítását és kitoloncolását, valamint pártja romániai betiltását kezdeményezte. A román külügyminisztérium ezt követően ugyancsak még vasárnap határozottan elítélte a borzonti táborban elhangzottakat és a magyar kormány elhatárolódását kérte a Jobbik álláspontjától.
A magyar külügyi tárca erre reagálva még aznap azt közölte, hogy a Jobbik ellenzéki párt, amely nem vesz részt a magyar kormányzat munkájában, és nem is osztozik annak felelősségében. Hangsúlyozták továbbá, hogy a magyar kormány elkötelezett a magyar–román stratégiai partnerség alapelvei mellett és célkitűzései iránt.
Traian Basescu román államfő hétfőn arról beszélt, hogy Magyarország az "instabilitás tűzfészkévé" vált a kisebbségi kérdésben, Budapest politikája pedig nehézséget okoz a térség azon országainak, amelyekben magyar kisebbség él.
Vasile Blaga, a román Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke, a legnagyobb ellenzéki erő vezetője hétfőn Vona Gábor Romániába való beutazásának megakadályozása mellett foglalt állást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során