Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. November 30. 08:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti/fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

Elindította országos adventi pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet

Elindította országos adventi pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet

Huszonötödik alkalommal hirdette meg országos adventi pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet, amely 1353-as adományvonalára várja a felajánlott támogatásokat.

A felhívás jelmondata: Ételt az éhezőknek, Otthont az otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek. A segélyszervezet azért gyűjt, hogy egész évben segíteni tudja a nélkülözőket, és hogy kitörési pontokat tudjon kínálni a szegénységből. A járványhelyzet miatt most még inkább szükség van az összefogásra, amelyhez otthonról is könnyen lehet csatlakozni - szerepel az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben.

Az adománygyűjtés a hagyományoknak megfelelően az első adventi gyertya közös meggyújtásával vette kezdetét, ezt vasárnap két jószolgálati nagykövet, Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, valamint Kovács Koko István, illetve Lehel László elnök-igazgató lobbantotta lángra.

"Bár 2020-ban a pandémia miatt sok tekintetben rendhagyóak az adománygyűjtés keretei, üzenetünk változatlan: azért hirdetünk összefogást, hogy rászorulók ezreinek tegyük szebbé az ünnepét, és hogy a hétköznapokban is segíteni tudjuk a nélkülözőket és a bajbajutottakat. A következő hetekben érintkezésmentes adományátadásokra és a legszigorúbb járványügyi előírásoknak megfelelő étel-, illetve élelmiszerosztásokra készülünk" - mondta Lehel László az eseményen.

Az elnök-igazgató beszámolt arról, hogy a korábban összegyűlt 236 millió forintból 2019 adventjén mintegy 26 millió forintot fordítottak ünnepi segélyakciókra: több ezer adag melegétel kiosztására, tüzelőre, élelmiszersegély-csomagokra, valamint a segélyszervezet átmeneti otthonaiban élő családok és további több ezer gyermek számára szervezett karácsonyi programokra. A fennmaradó forrásokat a segélyszervezet a járványhelyzetben is egész évben folyamatosan működő szociális intézményei támogatására, valamint konkrét fejlesztésekre fordította.

Lehel László kiemelte a segélyszervezet Szolnokon található családok átmeneti otthonát, amelynek külső-belső megújulásához az adventi adományok jelentősen hozzájárultak. A 2019-es gyűjtés adományainak köszönhetően valósulhatott meg a csepeli Szociális és Fejlesztő Központ fűtésrendszerének korszerűsítése, és a kastélyosdombói szociális gazdaság újabb munkahelyeket jelentő fejlesztése. A tervek között szerepel a szolnoki és az olaszliszkai központ közösségi terekkel és játszóudvarral bővítése.



Az Ökumenikus Segélyszervezet tizenkilenc regionális központban csaknem négyszáz munkatárssal nyolcvan szociális szolgáltatást működtet. Kapaszkodó programjában a segélyszervezet több mint kétezer gyermeknek ad esélyt a szegénység okozta hátrányok leküzdésére; a járványhelyzet alatt sok tanuló jutott segítséghez a digitális oktatásba kapcsolódáshoz. Az elnök-igazgató kitért arra, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet az adventi adománygyűjtésnek köszönhetően tudja hatékonyan működtetni az évente mintegy kétszáz bajba került család számára menedéket nyújtó családok átmeneti otthonait, a legkisebb gyermekeknek és szüleiknek támogatást nyújtó biztos kezdet gyerekház intézményeit, továbbá Országos Segélyközpontját.

Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója elmondta: az 1353-as adományvonalon hívásonként, illetve sms-enként 250 forinttal bármikor és bárhonnan lehet csatlakozni az összefogáshoz. Aki nagyobb összeget szeretne felajánlani és rendelkezik bankkártyával, az a www.segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat, de továbbra is lehet segíteni átutalással és csekken a 11705008-20464565 bankszámlaszámon.

Az előző évekhez hasonlóan a gyűjtés a Tesco áruházakban már november 16-án elkezdődött, és advent első vasárnapjáig már több mint 35 ezer kupont vásároltak az áruházak kasszáinál. A pénzfelajánlásokat a nagyobb postákon kihelyezett gyűjtődobozokban is gyűjtik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.