Városlista
2021. február 25, csütörtök - Géza

Hírek

2018. Január 28. 10:24, vasárnap | Helyi
Forrás: erdmost.hu

CSEVAPCSICSA, BUREK ÉS KOLÓ

CSEVAPCSICSA, BUREK ÉS KOLÓ

Fergeteges volt a hangulat az idei Rác Bálon, amit hagyományosan az Érdi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat rendezett a Finta Rendezvényházban.

A batyus bálon felelevenedtek a régi rác hagyományok, amelyek nemcsak a zenében és a táncban, hanem az asztalokon is megelevenedett. A legnépszerűbb ezúttal is a csevapcsicsa és a burek volt, no és persze a koló, vagyis a balkáni tánc, amit az is megtanult az este, aki amúgy nem szeret táncolni.

A rendező Érdi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a hagyományőrzésre, amit elsősorban a zenén keresztül szerettek volna megmutatni, így a korábban jól bevált felsőszentmártoni Podravka-Band-et hívták vendégül, akik a hagyományos horvát muzsikán túl, igazi lakodalmas mulatós zenét is játszanak, garantálva a jó hangulatot. A bálon fellépett még a Komsije népdalkör Tökölről és az érdi Igraj Kolo érdi rác hagyományőrző tánccsoport.

Az ünnepség meghívott vendége volt Aradszki András országgyűlési képviselő és T. Mészáros András polgármester, akik szívesen tettek eleget a meghívásnak, s üdvözölték, hogy az érdi nemzetiségek közösséget alkotva őrzik hagyományaikat.

- Vízkereszt és hamvazószerda között járunk, itt van a farsangi bálok ideje. Sajátos dolog, ha a meghívottak úgy kötődnek egy bizonyos közösséghez, hogy az a közösség egy saját történelemmel, saját kultúrával és saját hagyományokkal rendelkező népcsoport vagy nemzetiség. Színesebbé teszik a magyar életet, és megmutatják a teremtő Isten sokszínű vidámságát – hangsúlyozta Aradszki András.

Az esemény ezúttal is fergeteges hangulatban zajlott, finom ételek, jó társaság, öröm és önfeledt ünneplés jelemezte a 16. Rác bált.

– Nemcsak a horvát nemzetiségűeket látjuk szívesen a bálunkon, hanem mindenkit, aki érdeklődik a kultúránk iránt, vagy épp csak egy jót akar mulatni. Köszönjük támogatást, mert az idei bálunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetiségi Kulturális kezdeményezések pályázati támogatását élvezi - mondta Weszelovits Ágnes, az Érdi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

erdmost.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 25. 15:08, csütörtök | Külföld

Terjed a járvány a cseh kisiskolások között is

Egyre inkább terjed a koronavírus-járvány a csehországi tanulók körében is - közölte Ladislav Dusek, a cseh Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának (ÚZIS) igazgatója.

2021. Február 25. 14:04, csütörtök | Belföld

Emberkereskedelem és kényszermunka miatt fogtak el egy férfit

Több ember sérelmére elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást egy 26 éves zámolyi férfival szemben a rendőrség,

2021. Február 25. 13:03, csütörtök | Életmód

Az északi-sarkvidéki jégveszteség miatt jóval nagyobb energiára van szükségük az állatoknak

Az északi-sarkvidéki jégveszteség miatt jóval nagyobb energiára van szükségük az ott élő állatoknak, például a jegesmedvéknek és narváloknak a helyváltoztatáshoz és táplálékszerzéshez - állapították meg amerikai kutatók.

2021. Február 25. 12:02, csütörtök | Kék hírek

Mobiltelefonos szerződésekkel trükköztek, csalás a vád ellenük

Csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat egy férfi és élettársa, valamint anyjának lánytestvére ellen;