Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Március 20. 14:04, kedd | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Csehországban a korrupciót tartják a legégetőbb társadalmi problémának

Csehországban a korrupciót tartják a legégetőbb társadalmi problémának

Csehországban a korrupciót, a bevándorlást és a gazdasági bűnözést tartják az emberek a legégetőbb társadalmi problémának, s a legkevesebb nehézséget a kultúrában látják

- derült ki abból a februári országos felmérésből, amelynek eredményét kedden tették közzé Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérésében a megkérdezettek 62 százaléka a korrupciót, 54 százalék a bevándorlást, míg 53 százalék a gazdasági bűnözést nevezte meg a legégetőbb problémának.

A felmérés résztvevőinek 48 százaléka az egészségügyet, a közbiztonságot és a szociális biztonságot minősítette súlyos gondnak. Mintegy 40 százalék viszont az ország belpolitikai és biztonsági helyzetét, a közkiadásokat és a gazdaság egészének a működését nevezte meg gyorsan orvosolandó problémaként.

"A lista végén a kultúra, az ellátás és a szolgáltatások színvonala található, amelyeket nagyjából 10-10 százalék tart súlyos gondnak" - olvasható a felméréshez fűzött magyarázatban.

A tavalyi hasonló felméréshez képest 51 százalékról 42 százalékra esett vissza azok aránya, akik az ország biztonságát tartják égető problémának. Hét százalékkal, 61 százalékról 54-re csökkent azok aránya, akiknek a bevándorlás jelent haladéktalanul megoldandó problémát. Visszaesett azok aránya is, akik a munkanélküliségben látnak nehéz problémát. Ez nyilván a javuló gazdasági helyzet következménye, hiszen februárban Csehországban négy százalék alatt volt a munkanélküliség.

A CVVM szerint általában nőtt a politikai helyzettel való elégedetlenség. A belpolitikát a tavalyi 31 százalék helyett jelenleg 42 százalék tartja égető gondnak, s jelentősen emelkedett, 32 százalékról 43-ra azok aránya is, akik megvizsgálnák Csehország tagságát az Európai Unióban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.