Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 18. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Búzával próbálják kompenzálni

Búzával próbálják kompenzálni

Az aszály miatt jelentős kár keletkezett a repcevetésekben, a gazdák búzát vetnek a helyébe, így próbálják megakadályozni, hogy parlagon maradjanak a területek - közölte a Magyar Agrárkamara (MA) hétfői összegzésében.

A kamara adatai szerint a csapadékhiány miatt több régióban a repce-vetésterületeken a ki nem csírázott vetés aránya az 50 százalékot is meghaladja. Az országosan 280 ezer hektárt meghaladó területen elvetett növényi kultúrában így jelentős a kár.

A búza vetése október elején megkezdődött az országban, a megyékben 10-40 százalékban teljesítették már a tervezett őszi búza vetését, az árpa ennél valamivel előrébb tart - jegyzi meg a kamarai tájékoztató. Az agrárkamara szerint várható, hogy az előző évihez képest jóval nagyobb területet vetnek be termelők búzával, így visszatérhet az országos vetésterület a korábban megszokott egymillió hektáros mérethez.

A csapadékmentes és meleg időjárás ugyanakkor sokat segített a kukorica és napraforgó termesztőinek - mutat rá a kamara. Hozzáteszi: az utóbbi évtizedekben nem volt rá példa, hogy az ország nagy részéről 13 százalék alatti víztartalommal kerüljön a kombájnból a magtárba a termés. Emiatt nem kell szárítani a kukorica és a napraforgó nagy részét, ez jelentős megtakarítás a gazdálkodóknak.

A napraforgó betakarítása gyakorlatilag már befejeződött, az összes termés elérheti az 1,5 millió tonnát. A kukorica betakarítása megközelíti a 40 százalékot, eddig közel 3 millió tonna került a magtárakba. A szakértők 8,2 millió tonnás össztermést becsülnek.

A kamara ismerteti: az árak alig mozdultak az elmúlt két hét során, a búza piaca pangott. A malmi búzáért 49-50 ezer forintot, a takarmány minőségűért pedig 42-43 ezer forintot fizettek tonnánként, ezért a vevők és az eladók is kivártak. Azonban az utóbbi napokban 10-15 százalékos ármérséklődés kezdődött a nemzetközi és a belföldi piacokon is.

A repce és a napraforgó ára viszont tartja magát. A káposztarepce esetében ez 116-117 ezer forintot, a napraforgónál pedig 95-100 ezer forintot jelent tonnánként.

A Magyar Agrárkamara a GMO-szennyezési ügyben érintett gazdáknak azt javasolja, hogy állapodjanak meg a forgalmazó cégekkel a kártérítésről a Megyei Kormányhivatalok szakemberei által jegyzőkönyvezett területek után - az úgynevezett puffer zónára vonatkozóan is. Amennyiben mégsem sikerül megállapodni a kártalanításról az érintett cégekkel, lehetőség van a korábban jelzett maximum 360.000 forintos állami kártalanítást igénybe venni. A gazdák kizárólag egy helyről kaphatnak kártalanítást - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.

A szakhatóságok vizsgálataik során még júliusban bukkantak a GMO-vetőmagokra. Ezután a jogszabályoknak megfelelően minden esetben, összesen mintegy 5000 hektáron a növények megsemmisítését rendelték el. (da)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.