Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. November 12. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Brit sajtóbotrány - Pénzbírság sújthatná az új szabályozást megsértő brit lapokat

Brit sajtóbotrány - Pénzbírság sújthatná az új szabályozást megsértő brit lapokat

Pénzbírsággal lennének sújthatók a jövőben azok a brit újságok, amelyek megsértik a készülő új sajtószabályozás előírásait - vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint ez lesz az egyik fő javaslati pontja annak a jelentésnek, amelyet az utóbbi évek súlyos brit sajtóetikai botrányait vizsgáló szakértői bizottság tesz le hamarosan a brit miniszterelnök asztalára.

A vizsgálati jelentés várhatóan a következő hetekben ölt végső formát, ám a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi tömeglap által idézett, előzetesen kiszivárgott részletek szerint a bizottság a jelenlegi önszabályozási modell helyébe olyan független, de törvényi felhatalmazással bíró sajtófelügyeleti hatóságot fog javasolni, amely a brit parlamentnek tartozna beszámolással.
Az értesülés szerint az ajánlások között szerepel majd az is, hogy az új sajtófelügyeleti szerv szabályozási irányelvei ellen vétő lapok komoly pénzbüntetésre számíthatnak, tévesnek minősített állítások közlése esetén pedig kiemelt helyen lesznek kötelesek helyreigazítást közzétenni.
A Mail on Sunday szerint a törvényi beavatkozást még annak a parlamenti bizottságnak az elnöke is ellenzi, amelynek hatáskörébe tartozna a javasolt sajtófelügyeleti testület munkájának ellenőrzése. John Whittingdale, az alsóház kulturális, média- és sportbizottságának konzervatív párti vezetője a lapnak kijelentette: az ilyen jellegű törvényi szabályozás "nagyon veszélyes precedenst teremtene".
A sajtóetikai szabályozásról indított vizsgálat közvetlen előzményeként tavaly kiderült, hogy a News of the World című - azóta megszüntetett - konzervatív vasárnapi brit bulvárlap munkatársai néhány évvel korábban, exkluzív sztori reményében feltörték és lehallgatták egy elrabolt és brutális kegyetlenséggel meggyilkolt angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.
Az azóta elindított, egyszerre több szálon futó rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy a telefonlehallgatások hatszáznál több személyt érintettek, köztük a nemzetközi film- és szórakoztatóipar olyan világsztárjait, mint Hugh Grant, Brad Pitt, Angelina Jolie, Jude Law, Charlotte Church és Sienna Miller. A kiszemelt célpontok között voltak emellett az iraki és afganisztáni hadszíntéren elesett brit katonák hozzátartozói, a brit királyi család tagjai, valamint politikusok és sportolók.
Az ügy az utóbbi évtizedek legnagyobb brit sajtóetikai botrányává fajult, és David Cameron miniszterelnök utasítására magas szintű vizsgálat kezdődött annak meghatározására, hogy fenntartható-e a brit sajtó jelenlegi önszabályozási rendszere, vagy külön törvényi szabályozásra van szükség.
A vizsgálóbizottság a következő néhány hétben közzéteszi jelentését, és általános az a várakozás, hogy az ajánlások között szerepel majd a törvényi szabályozás valamilyen formájának meghonosítása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.