Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 29. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Benes-dekrétumok, kettős állampolgárság - Németh Zsolt bízik a megoldásban

Benes-dekrétumok, kettős állampolgárság - Németh Zsolt bízik a megoldásban

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára üdvözölte, hogy az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága hétfőn úgy döntött, napirenden tartja a felvidéki magyar állampolgárok jogfosztásával, illetve a Benes-dekrétumok sérthetetlenségével kapcsolatos beadványokat, mint mondta: remélhetőleg sikerül a felvidéki magyarok szempontjából megnyugtatóan rendezni ezeket a kérdéseket.

Németh Zsolt a Duna Televízió Közbeszéd című keddi műsorában kiemelte: a magyar-szlovák kapcsolatépítésben is foglalkoznak ezekkel az ügyekkel. Remélhetőleg "az Európai Parlament folyamatai és a magyar-szlovák kétoldalú folyamatok előbb-utóbb összetalálkoznak", és megnyugtató megoldást sikerül elérni mindkét kérdésben - mondta.
Emlékeztetett: júliusban "kibővített körben" találkozik a magyar és a szlovák kormányfő, "egyfajta közös kormányülésnek is tekinthető ez a találkozó", és ennek alkalmával minden kérdés, amelyről érdemes tárgyalni, téma lesz.
Németh Zsolt meglátása szerint az elmúlt három évben "nagyon látványos hangulatváltozás érzékelhető a két ország között" a 2006-2010 közötti időszakhoz képest, bár továbbra is vannak nehezebb kérdések, ilyen a Benes-dekrétumok, valamint a kettős állampolgárság ügye. A két ország külügyminisztere legutóbbi találkozóján beszélt a Benes-dekrétumokról, és megbízottakat jelöltek ki, akik párbeszédet folytatnak a kettős állampolgárságról - idézte fel.
Az EP petíciós bizottsága hétfői zárt ülésén úgy döntött, hogy tovább foglalkozik a vonatkozó két magyar beadvánnyal. Ezek közül az elsőt Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Gubík László, a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok egyike terjesztette elő. A másikat Juhász Imre alkotmánybíró nyújtotta be tavaly a Benes-dekrétumok sérthetetlenségét kimondó 2007-es szlovák parlamenti határozat ellen tiltakozva.
A második világháború után az akkori csehszlovák államfő, Edvard Benes nevéhez kötődő dekrétumok a kollektív bűnösség elve alapján
megfosztották a szudétanémeteket a csehszlovák állampolgárságtól, elkobozták a vagyonukat és kitelepítették őket az országból. Hasonló módon sújtották a Benes-dekrétumok a több mint félmilliós szlovákiai magyarságot is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).