Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 13. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Az új Btk. szigorúan bünteti a szexuális erőszakot

Az új Btk. szigorúan bünteti a szexuális erőszakot

Az új Btk. minden eddiginél szigorúbban bünteti a szexuális erőszakot, mivel a 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett mindenféle erőszakos szexuális magatartást minősített esetként bünteti - hívta fel a figyelmet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Ugyanígy büntetendő a 12. életévét be nem töltött személy sérelmére beleegyezésével létesített bármiféle szexuális cselekmény. A 12. és 14. életév közötti személyek beleegyezésének felnőttkorú (18. életévét betöltött) elkövető esetén nincs jelentősége, esetükben a szexuális visszaélés bűncselekmény valósul meg.

A 14. és 18. életév közötti elkövetők szexuális erőszak miatt felelnek, ha a sértett 12. éven aluli, és beleegyezett a szexuális cselekménybe. A 12. és 18. év közötti személyek között megszűnt a korábban megrontásnak nevezett bűncselekmény, amely a beleegyezésükkel megvalósuló szexuális cselekményt büntette.

A szexuális erőszak körébe tartozó szexuális magatartások körét az új Btk. kibővítette, ezért van jelentősége ebben az életkorban a beleegyezésnek. Megjegyzendő, hogy az új Btk. megalkotása során ezt a változtatást senki nem kifogásolta, az igazságszolgáltatási szervek a tervezettel egyetértettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során