Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Július 16. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Az őszi búza negyede már tárolókban van

Az őszi búza negyede már tárolókban van

Az országosan csaknem egymillió hektáron termett őszi búza negyede már a magtárakban, tárolókban van; az idei termésátlag 5,2 tonna körül lesz hektáronként

- közölte a földművelésügyi miniszter szombaton Kisújszálláson, a Magyarok Kenyere Program keretében rendezett búzabegyűjtő napon. Fazekas Sándor, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete által rendezett program fővédnöke, elmondta: néhány éve még elképzelhetetlen volt ilyen mennyiségű és minőségű búzatermés. Ezért köszönetét fejezte ki a gazdáknak, akik nélkül - mint mondta - nem lenne megoldható az ország kenyérgabona-, takarmány- és vetőmagellátása.

A búzabegyűjtés a Magyarok Kenyere Programban kifejezi a magyarság összetartozását - mondta agrártárca vezetője.

A Magyarok Kenyere Program 2011-ben indult, Korinek László jogászprofesszor kezdeményezésére. Az összegyűjtött búzából készül augusztus 20-ra a magyarok kenyere, a megmaradt búzát és lisztet pedig a nehézsorsú gyermekeket segítő alapítványoknak ajánlják fel.

Az első évben a magyarországi és határon túli magyarlakta településekről összesen tíz tonna búza érkezett, az idén már a 600 tonnát várnak a szervezők.

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke elmondta: július 24. és 27. között a kisújszállási Farkas Tamás egyéni vállalkozó telephelyén, illetve a jászberényi Darázs Keverő Kft.-nél várják az adományokat a megyéből. Tavaly több mint négyszáz gazda ajánlotta fel búzatermésének egy részét.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a Magyarok Kenyere Mozgalom keretében 2014-től rendeznek megyei búzagyűjtő napot. Az első helyszín a Nagykunságban Kenderes volt, azt követte a Jászságban Jászapáti, 2016-ban a Tiszazugban Kunszentmárton, a 2018-as házigazda Abádszalók lesz.

Címkék: búza, termés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.