Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Április 30. 14:02, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Az olasz határon május végéig fel kell mutatni az oltási vagy védettségi igazolást

Az olasz határon május végéig fel kell mutatni az oltási vagy védettségi igazolást

Május elsejétől az Olaszországba belépőknek nem kell többé kitölteni a járványelőírások miatt az adataikat rögzítő online űrlapot, május végéig azonban igazolni kell oltottságukat, amit negatív teszttel válthatnak ki

- jelentette a Corriere della Sera című olasz napilap a római egészségügyi minisztérium közlése alapján.

Május elsejétől a járványintézkedések többségét eltörlik.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter már korábban bejelentette, hogy május elsejétől eltörlik az oltási és védettségi kötelezettséget, vagyis sem munkavégzéshez, sem más tevékenységhez nem kell felmutatni igazolást. A szállodafoglaláshoz sem szükséges már az oltási vagy védettségi igazolás.

Kivételt egyedül az 50 év felettiek jelentenek, akiknek munkavégzéshez június 15-ig kötelező az oltás megléte, valamint a kórházak, más egészségügyi intézmények és idősotthonok, melyekre az igazolás kötelezettség egészen év végéig érvényes marad.

A külföldről érkezőknek május elsejétől nem kell többé kitölteni az eddig szükséges online adatrögzítő űrlapot. A beutazáshoz azonban május végéig szükség van a legalább egy oltás felvételét bizonyító igazolásra, vagy negatív teszteredményre. Az igazolást vagy tesztet jelenleg is az olasz határokon szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Szabadtéren már most sem kötelező a maszkhasználat. Május elsejétől június 15-ig továbbra is FFP2 típusú maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, köztük a buszokon, metrón, vonatokon és hajókon is, valamint az iskolákban, a mozikban, színházakban, más benti tömegrendezvényeken, valamint a kórházakban és más egészségügyi intézményekben, idősotthonokban.

Andrea Costa egészségügyi államtitkár az olasz közrádióban hangsúlyozta, hogy a járványmutatók további javulásával június közepétől zárt térben is eltörölhetik a kötelező maszkhasználatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.